Барселона разби с 3:0 Байерн в първи мач между двата отбора от полуфиналите на Шампионската лига. По този начин баварците се нуждаят от чудо, за да успеят да вкарат най-малко три гола в реванша на "Алианц Арена" във вторник следващата седмица. В герой за домакините се превърна Лионел Меси, който се разписа на два пъти. В последните секунди на срещата Неймар оформи класиката сам срещу Нойер след чудесно извеждащо подаване на аржентинеца. Думите на треньора на мюнхенци Хосеп Гуардиола, че Меси не може да бъде спрян пък се затвърдиха.

Благодарение на двата си гола Меси си върна първото място за голмайстор номер 1 в Шампионската лига за всички времена със 77 попадения и лидерската позиция през сезона с 10. Втори отново остана Кристиано Роналдо, който вчера се разписа за девети и общо за 76-и път при загубата на Реал (Мадрид) с 1:2 от Ювентус в другия полуфинал.

Двубоят започна вихрено. Още от самото начало домакините натиснаха. Луис Суарес пък се опита да си изпроси дузпа, но Никола Рицоли не уважи претенциите му. В 12-ата минута груба грешка в защита доведе до първото чисто положение както в мача, така и пред вратата на баварците. Луис Суарес излезе сам срещу Нойер, който успя с крак да блокира удара по земя. Само три по-късно каталунците отново се разминаха с гола. Този път Неймар на малкия пеналт засече подаване отдясно, но топката рикошира в крака на Рафиня и излезе в корнер.

След кошмарното начало Хосеп Гуардиола коригира схемата на игра и вместо с трима, заигра с четирима в защита. Това веднага се отрази и пробивите по двете крила намаляха. А в 18-ата пък малко не достигна на Роберт Левандовски да открие резултата, след като засече на първа греда пас по земя отдясно. В 26-ата Суарес се отчете с нов пропуск след корнер, стреляйки с глава над гредата. Меси също се опита да се разпише. Шутът на аржентинеца от фаул обаче попадна право в ръцете на Нойер. Германският национал направи второто си решително спасяване в 39-ата минута. Тогава Дани Алвеш се озова очи в очи с него, но и той бе разочарован.

Втората част бе белязана в началото си с по-настойчива игра на гостите. Въпреки това положения пред Тер Стеген нямаше. Домакините успяха да отговорят с един удар на Неймар над вратата и претенции за дузпа след задържане на бразилеца. Играчите на Луис Енрике действаха прекалено хаотично в предни позиции и по нищо не личеше, че ще успят да вкарат.

Но точно тогава Геният Лионел Меси избухна. Първо в 77-ата той откри резултата с удар от границата на наказателното поле, а три по-късно удвои в свой стил. Аржентинецът "счупи кръста" на Боатенг и след това прехвърли великолепния Мануел Нойер, който и при този момент се оказа безпомощен - 2:0. До края Байерн владееше повече топката, но това не доведе до така ценното попадение на "чужд терен". Напротив, в последните секунди на 4-минутното продължение Неймар оформи класическия успех сам срещу Мануел Нойер, след като получи магически пас от Меси..

БАРСЕЛОНА - БАЙЕРН - 3:0
1:0 Лионел Меси (77), 2:0 Лионел Меси (80), 3:0 Неймар (90+4)

СЪСТАВИТЕ
БАРСЕЛОНА:
1. Марк-Андре тер Стеген, 3. Жерар Пике, 14. Хавиер Масчерано (89-Марк Бартра), 18. Жорди Алба, 22. Даниел Алвеш, 4. Иван Ракитич (82-Шави), 5. Серхио Бускетс, 8. Андрес Иниеста (к) (87-Рафиня),  9. Луис Суарес, 10. Лионел Меси, 11. Неймар

БАЙЕРН: 1. Мануел Нойер, 5. Меди Бенатиа, 13. Рафиня, 17. Жером Боатенг, 18. Хуан Бернат, 21. Филип Лам (к), 3. Шаби Алонсо, 6. Тиаго Алкантара, 31. Бастиан Швайнщайгер, 9. Роберт Левандовски, 25. Томас Мюлер (78-Марио Гьотце)

Барселона, ст. "Камп Ноу"
Съдия: Никола Рицоли (Италия)
Жълти картони: Алонсо, Бенатиа, Бернат (Бай), Алвеш, Пике, Неймар (Бар)

ГОЛОВЕТЕ
1:0 Меси (77)

2:0 Меси (80)

3:0 Неймар (90+4)