Григор Димитров достигна до трети кръг на турнира от сериите „Мастърс” в Мадрид. Българинът победи в изключително оспорван мач Фабио Фонини с 3:6, 6:2, 7:5. Срещата продължи над два часа и предложи много зрелище и емоции на феновете.

Двамата тенисисти заложи на много агресивни удари, а разиграванията бях дълги и впечатляващи за публиката. Григор започна колебливо срещата, за разлика от Фонини, който директно тръгна с мощни форхенди и бекхенди. Италианецът взе първия сет благодарение на един пробив още при първото подаване на Гришо.

Вторият сет обаче изцяло промени картината на терена. Българският тенисист, който бе подкрепян от своя треньор Роджър Рашийд, успя бързо да стигне до изравняване на резултата с два пробива – 6:2 и 1-1.

В решителния сет Димитров започна отлично и дръпна с 3:0. Фонини обаче даде всичко от себе си, изравни резултата и бе близо до вкарване на сета в тайбрек. При 6:5 в своя полза Димитров направи пробив и продължи напред в турнира.

Григор Димитров си осигури 52 090 евро от наградния фонд, а освен това успя да защити спечелените миналата година 90 точки. На осминафиналите българинът ще се изправи срещу Станислас Вавринка.

Григор Димитров – Фабио Фонини 3:6, 6:2, 7:5

Първи сет
Геймът започна с две точки за италианеца, след което Фонини успя от първия си геймбол след слайс в мрежата. Италианецът бързо стигна до две възможности за пробив при сервиса на Григор. Българинът ги отрази, но в последвалите разигравания Фонини взе своето и проби – 0:2. Италианецът дръпна с 40-15 и от втория геймбол успя с топка в аут на първата ни ракета – 0:3.

Димитров успя да вземе сервис гейма си и намали изоставането, но не успя да притисне Фонини и италианецът също взе своето подаване – 1:4. Съперникът на хасковлията бе близо до втори пробив, след като поведе с 40:15, но в крайна сметка Гришо показа характер и класа и взе гейма си – 2:4.

До края на сета двамата взеха лесно своите сервис геймове, а Фонини дръпна в резултата след 6:3 в първата част.

1.jpg
Втори сет
Уверено начало на втория сет за Григор Димитров, който спечели гейма си на 15. Българинът стигна до две точки за пробив, но Фонини удържа спечели гейма си 1:1.

Григор се измъкна след пет спасени брейкбола. Фонини стигна до 15-40 и нови два брейкбола. Григор се добра до дюс, след което при предимство на Фонини една спорна топка бе присъдена в аут, което го спаси от пробив. Общо пет точки за пробив отрази Димитров преди да вземе гейма си. Българинът веднага стигна до пробив на 0 и поведе с 3:1. Димитров бързо успя да го затвърди с гейм на 0 и 4:1.

Макар и трудно италианецът успя да спечели своето подаване и да намали изоставането си, но Гришо бързо взе своето в следващия си сервис гейм – 5:2. Последва убедителен пробив и изравняване на резултата в сетовете – 6:2 и 1-1.

2.jpg

Трети сет

Българинът започна отлично тази част, спечели подаването си, стигна веднага до пробив, след което направи резултата 3:0 в своя полза. Фонини обаче не бе готов да се предаде. Италианецът взе подаването си и на свой ред достиган до пробив, с което намали до 3:2 в полза на Гришо.

Българинът веднага достигна до нов пробив, но той отново бе върнат от Фонини и 4:3 в полза на Димитров.

Двамата тенисисти взеха подаванията си до 6:5 в полза на хасковлията и сервис на италианеца за достигане до тайбрек. Точно тогава Фонини се изнерви, започна да тръшка ракетата си при своите грешки и логично загуби. Италианецът прати топката в аут при последното разиграване, а съдиите не уважиха оспорването му – 7:5 за Григор и край на мача.

3.jpg