Нападателят на Тотнъм Емануел Адебайор използва профила си във „Фейсбук“, за да разкрие разочарованието си от алчните представители на своето семейство. Националът на Того прибягна до крайната мярка, тъй като постоянно негови близки се възползват от роднинската им връзка, за да печелят пари на неговия гръб. През ноември миналата година Адебайор само леко загатна за проблемите в семейството си и обвини майка си в практикуване на черна магия.

НАПИСАНОТО ОТ АДЕБАЙОР ВЪВ „ФЕЙСБУК“
„Не говорих по тази тема много години, но мисля, че дойде времето, в което да направя тези разкрития. Истина е, че семейните проблеми трябва да се решават вътре във фамилията, но аз сега публично разкривам тези неща, за да могат други семейства да се поучат от случилото се с мен.
 
На 17-годишна възраст с първите си заплати като футболист аз построих къща за моето семейство, за да имат сигурност. През 2008 г., както знаете, получих наградата за Най-добър футболист на Африка. Тогава изведох майка си на сцената, за да й благодаря за всичко. През същата година я доведох в Лондон, за да й бъдат направени редица медицински изследвания.
 
Когато дъщеря ми се роди, аз се обадих на майка ми, за я информирам. Тя обаче веднага затвори телефона и не пожела да научи за раждането. В последните дни редица хора ме съветват да се обърна заедно със семейството си към Ти Би Джошуа (нигерийски християнски проповедник). През 2013 г. дадох пари на майка ми, за да отиде при него за консултация в Нигерия. Тя трябваше да остане една седмица, но два дни след пристигането й аз получих обаждане, че тя си е тръгнала.
 
Освен това дадох на майка си голяма сума пари, за да започне собствен бизнес със сладкиши. Естествено, аз позволих името и снимката ми да бъдат сложени на опаковката, за да има повече продажби. Какво повече един син може да направи, за да подкрепи семейството си?
 
Преди няколко години купих къща в Ийст Лагон (Гана) за 1,2 милиона долара. Реших, че е в реда на нещата да позволя на по-голямата си сестра Ябо Адебайор да живее в нея. Позволих и на своя полубрат Даниел да остане в същата къща. Няколко месеца по-късно аз бях във ваканция и реших да посетя въпросния дом. За голяма моя изненада заварих много коли на паркинга. Оказва се, че сестра ми е дала къщата под наем, но без да ме информира. Освен това е изритала Даниел от имота.
 
Забележете, къщата има 15 стаи. Обадих й се по телефона за обяснения, а тя в продължение на 30 минути ме обиждаше. Потърсих майка ми за обяснения, а тя направи същото като сестра ми. Същата тази сестра твърди, че съм неблагодарен. Попитах я тогава откъде има колата и всички неща, които днес е обявила за продажба?
 
Брат ми Кола Адебайор, който от 25 години живее в Германия, четири пъти пътува до Африка на мои разноски. Аз напълно покрих разходите за образованието на децата му. Когато играех в Монако, той ми поиска пари, за да започне собствен бизнес. Само Бог знае колко пари му дадох. Къде е този бизнес сега?
 
Когато брат ни Питър почина, аз пратих на Кола голяма сума, за да може той се върне у дома. Той така и не се появи на погребението. Сега същият този брат Кола твърди, че аз съм виновен за смъртта на Питър. Как? Това е същият брат, който разказа лъжи за моето семейство пред „Сън“, за да получи пари. Освен това изпрати писмо в Реал (Мадрид), за да бъда изгонен.
 
Докато играех в Монако, мислех, че е добре да има и други футболисти в семейството. Доведох брат си Ротими във футболна академия във Франция. Само няколко месеца по-късно той открадна 21 телефона от съотборниците си. Няма да кажа нищо за брат ми Питър Адебайор, който днес не е между живите. Нека духът му почива в мир.
 
Бях в Гана, когато научих, че брат ми Питър е тежко болен. По най-бързият начин се придвижих до Того, за да опитам да му помогна. Когато пристигнах, майка ми каза, че не мога да видя брат си и просто трябва да дам пари, а тя ще се погрижи за всичко. Само Бог знае колко пари дадох през този ден. Хората твърдят, че не съм направил нищо, за да спася брат си Питър! Как може? Аз да не съм някакъв глупак, който ще кара два часа до Того заради нищо!
 
През 2005 г. организирах семейна сбирка, за да се решат проблемите. Тогава те ми казаха, че трябва да построя къща за всеки член на фамилията и да му плащам заплата. В момента съм жив, но вече съм разпределил всичкото си имущество. Това е в случай, че внезапно почина.
 
Това си причините, които ме спираха дълго време да направя своята фондация в Африка. Всеки път, когато се опитвах да помогна на хора в нужда, семейството ми твърдеше, че това е лоша идея. Целта на тези редове не е да излагам роднините си, а просто искам други африкански семейства да се поучат от моя опит. Благодаря.“