Барселона приема Байерн тази вечер от 21:45 часа българско време на „Камп Ноу” за втория мач от програмата на полуфиналите в Шампионската лига. Каталунците ще търсят реванш срещу баварците за срамното си отпадане от тях с общ резултат 0:7 преди две години на същия етап в турнира. Хосеп Гуардиола е бивш треньор на Барса, а всички в Мюнхен разчитат на това, че той познава много добре каталунците и знае как да ги елиминира.

Резултатът в полза на баварците отпреди 2 години изглежда на практика невъзможен днес, заради много кадрови пробеми в състава на баварците и страховитото нападение на каталунците – триото Лионел Меси, Луис Суарес и Неймар.

Според немските медии Гуардиола ще разчита на трима централни бранители. 44-годишният испански специалист ще възложи на Хуан Бернат, Филип Лам и Жером Боатенг да следят отблизо и да спират аржентинската звезда на домакините Лионел Меси по дясното крило, около наказателното поле и в центъра на терена. Голямата звезда на гостите пък е вратар №1 на планетата Мануел Нойер, който бе кандидат дори за спечелването на „Златната топка” за 2014 година. Той триумфира като световен шампион с Германия, побеждавайки на финала Аржентина и Лионел Меси с 1:0 след продължения на „Маракана” в Рио де Жанейро.

Съдия на мача е италианецът Никола Рицоли, който ръководи финала на Шампионската лига преди две години, когато Байерн спечели с 2:1 срещу Борусия (Дортмунд) на „Уембли”. Италианецът бе съдия и при загубата на Барселона с 2:3 от ПСЖ в Париж в груповата фаза на турнира този сезон. Той свири и финала на Мондиал 2014, когато Германия с доста играчи на Байерн в състава си победиха Аржентина (1:0) с Меси и Масчерано от Барселона.

КАКВО КАЗАХА ТРЕНЬОРИТЕ
Луис Енрике (Барселона): "Познавам Пеп много добре и той познава Барселона отлично. Познава и футболистите, познава и мен. Сигурен е в това, което ние ще правим на терена. Може и да ни е подготвил някоя изненада. Гуардиола е номер 1. Двата отбора играем по сходен начин. Важно е кой отбор как ще реагира в някои ключови ситуации. Някои решения са изцяло в ръцете на играчите. Това ще бъде един от най-атрактивните мачове в Европа. Байерн е един от най-добрите в Европа. Допуска много малко голове. След идването на Пеп стилът им е променен. Харесва ми да ги гледам. Наличието на контузените играчи в състава на Байерн няма да реши крайния победител. Присъствието на Пеп няма да окаже влияние върху Лионел Меси. В подобни мачове най-малките детайли решават крайния изход".

Хосеп Гуардиола (Байерн): "Минаха четири години, откакто не съм треньор на Барселона, но се връщах много пъти тук. Винаги съм бил наясно, че пътищата ми с Барселона могат да се кръстосат. Тук съм, за да изведе Байерн до финала в Шампионската лига. Трябва да призная, че ме очаква един специален мач, който ще се различава от другите. Това няма да бъде нормален двубой. При завръщането ми на „Камп Ноу“ ме посрещнаха много добре. Искам и ние да посрещнем Барса в Мюнхен по същия начин, както ние бяхме приети тук. Барселона е един завършен отбор. Имам идея как отборът играе, тъй като наблюдавах внимателно последните мачове. Не смятам да коментирам слабите страни на отбора. Ще ги запазя за себе си. За нас ще бъде много важно да вкараме гол на „Камп Ноу“. Ние се класирахме за полуфиналите, защото Тиаго вкара при гостуването на Порто. Ако не бяхме вкарали, класирането ни за полуфиналите нямаше да бъде възможно. Няма защита, която да може да спре Меси. Това е невъзможно. Няма треньор, който може да постигне това. Талантът на Меси не може да бъде спрян. Напълно наясно съм с това. Контузиите на нашите играчи не са заради малшанс. Не съм взел все още решение дали Левандовски ще играе. Искам да разбера как той се чувства с маската и дали изобщо е в състояние да играе. Много съм щастлив от завръщането на Тиаго Алкантара. Той е много важен футболист“.


барселона_1.jpgбайерн_1.jpgБарселона - Байерн
Днес от 21:45 часа
1_33.jpg
Барселона, стадион "Камп Ноу"
Съдия: Никола Рицоли (Италия)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Барселона: Марк-Андре тер Щеген, Даниел Алвес, Жерар Пике, Хавиер Масчерано, Жорди Алба, Иван Ракитич, Серхио Бускетс, Андрес Иниеста, Неймар, Луис Суарес, Лионел Меси
Контузен: Жереми Матийо (ахилес)
Наказани: няма

Байерн: Мануел Нойер, Мехди Бенатия, Жером Боатенг, Рафиня, Хуан Бернат, Тиаго Алкантара, Шаби Алонсо, Филип Лам, Марио Гьотце, Роберт Левандовски, Томас Мюлер
Контузени: Бадщубер (бедро), Алаба (коляно), Робен (прасец), Рибери (глезен), Роде (мускулна травма)
Под въпрос: Левандовски (черепна травма)
Наказани: няма

ВСИЧКИ МАЧОВЕ МЕЖДУ БАРСЕЛОНА И БАЙЕРН
02.04.1996 г., ШЛ, 1/2-финал, първа среща, Байерн - Барселона 2:2
16.04.1996 г., ШЛ, 1/2-финал, реванш, Барселона - Байерн 1:2
21.10.1998 г., ШЛ, групова фаза, Байерн - Барселона 1:0
04.11.1998 г., ШЛ, групова фаза, Барселона - Байерн 1:2
08.04.2009 г., ШЛ, 1/4-финал, първа среща, Барселона - Байерн 4:0
14.04.2009 г., ШЛ, 1/4-финал, реванш, Байерн - Барселона 1:1
23.04.2013 г., ШЛ, 1/2-финал, първа среща, Байерн - Барселона 4:0
01.05.2013 г., ШЛ, 1/2-финал, реванш, Барселона - Байерн 0:3

Баланс между двата отбора: 8 мача, 1 победа за Барселона, 2 равенства, 5 успеха за Байерн, г.р. 9:15
Барселона срещу немски отбори: 53 мача, 29 победи, 11 равенства, 13 загуби, г.р. 97:57
Байерн срещу испански тимове: 47 мача, 22 победи, 12 равенства, 13 загуби, г.р. 74:60

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Барселона елиминира на 1/4-финалите ПСЖ с общ резултат 5:1, а Байерн преодоля изоставане от 1:3 срещу Порто, разбивайки го ос 6:1 на реванша в Мюнхен. Каталунците преследват класиране на осми финал, а баварците се надяват да стигнат за 11-и път на финал в надпреварата.
* Наставникът на баварците Хосеп Гуардиола се завръща в родния си клуб, където само за четири сезона се превърна в най-успешния треньор в историята на Барселона.
* В исторически план Байерн има добри спомени на стадион "Камп Ноу", постигайки три победи в четири мача. Единственото им поражение обаче беше с резултат 4:0 през 2009 година. Тогава треньор на каталунците бе сегашния наставник на баварците Хосеп Гуардиола.
* В четирите златни години под ръководството на Гуардиола Барселона спечели 14 трофея, като два от тях бяха в Шампионската лига (2009, 2011), по веднъж Суперкупата на Европа и световната клубна титла, три поредни титли в Испания (2009, 2010, 2011), два пъти Купата на Краля (2009, 2012) и три пъти Суперкупата на Испания (2009, 2010, 2011).
* Като играч Гуардиола е ставал 6 пъти шампион с Барселона и е печелил Шампионската лига през 1992 година, първа в клубната история титла от турнира. Той е изиграл общо 263 мача за каталунците.
* През сезон 1995/96 двата тима завършват 2:2 на германска земя на полуфиналите за Купата на УЕФА, но в реванша испанците падат с 1:2. През сезон 1998/99 Байерн постигна две минимални победи (1:0 и 2:1) в групите на Шампионската лига.
* Най-пресният спомен е отпреди два сезона, когато Байерн се изгаври със своя опонент, елиминирайки го на полуфиналите в най-престижния европейски клубен турнир с общ резултат 7:0. Тогава на реванша германците постигнаха класическа победа на "Камп Ноу".
* Треньорът на Барселона Луис Енрике игра за каталунците през сезон 1998/99, когато те загубиха с 0:1 от Байерн в Мюнхен и с 1:2 на "Камп Ноу" в среши от груповата фаза на турнира
* Интересен ще е двубоят между двамата братя Алкантара - Тиаго и Рафиня. Първият е смятан за една от най-големите перли, излизали от академията на Барса - "Ла Масия". Липсата на достатъчно игрови минути обаче накара Тиаго да отиде в Мюнхен по личното настояване на Гуардиола.
* Барселона спечели този сезон и петте си домакинства в турнира и няма поражение у дома в надпреварата от 32 мача, като от тях 25 бяха спечелени. За последно каталунците загубиха с 0:3 от Байерн на 1/2-финалите през 2013 година.
* В домакинствата си срещу немски отбори Барселона има 19 победи, 1 равенство и 7 загуби.
* Барселона спечели 13 от всичките си 18 досегашни дуела срещу немски отбори в елиминационна фаза.
* Каталунците са на седми 1/2-финал в турнира за последните осем години
* Барса триумфира в 6 от всичките 14 полуфинала в турнира досега, като веднъж се класира за финал като победител в група през сезон 1991/92.
* Байерн има 9 продължавания и 7 отпадания в мачове на елиминации срещу испански тимове.
* Баварците загубиха две от последните си три гостувания в турнира - едно равенство, като за последно спечелиха със 7:1 срещу Рома през октомври.
* Германският колос има 6 победи, 5 равенства и 11 загуби при гостуванията си в Испания.
* Байерн играе за четвърти път на 1/2-финал в турнира за последните пет години.
* Балансът на баварците в 1/2-финални сблъсъци в надпреварата е 10 победи и 6 поражения.
* Байерн печели турнира на два пъти след победи на финала срещу испански отбори след дузпи - 1973/74 срещу Атлетико (Мадрид) и 2000/01 срещу Валенсия.

Всичко от Шампионската лига - ТУК

Изминалите и предстоящите мачове в Шампионската лига, както и историята на досегашните надпревари можете да намерите ТУК!

Шампионска лига, елиминационна фаза, сезон 2014/15 - ТУК