Селекционерът на юношеските ни национали до 17 години Александър Димитров призова за мощна подкрепа от трибуните в мачовете на нашите таланти на Евро 2015. България е домакин на престижния форум, който ще се проведе в Бургас, Созопол, Стара Загора и Сливен. Първият мач на "трикольорите" чука на вратата. Утре от 19:00 часа момчетата на Сашо Димитров се изправят срещу Хърватия на стадион "Берое".

За Димитров това е трети случай, в който води отбор на голям форум. Преди това го е правил като помощник на сегашния треньор на Славия Иван Колев, като дуетът е начело на Индонезия в турнира за Купата на Азия през 2007 година. Седем години по-късно специалистът бе селекционер и на 19-годишните ни юноши, с които участва на Европейското в Унгария. Пред БЛИЦ амбициозният треньор сподели следващата си мечта - да води България и на Световното тази есен.

- Отборът ни готов ли е за старта на Евро 2015?
- Не спираме да работим, подготовката протича с пълна сила. Радостното е, че всички момчета са здрави и дано така бъде и на самото първенство. Играчите влагат голямо старание, много емоции.

- Държиш ли ги приземени?
- То няма и къде да хвърчат, още нищо не са сторили. Смятам, че успехите за тях тепърва предстоят.

- Ако победим Хърватия на старта, ще полетят ли в облаците?
- Няма да позволя това да се случи. При нас няма откроена звезда, всички сме колектив. Ние сме едно семейство, което много ме радва. Отборът е на първо място. А и за какви звезди говорим, те са на небето.
_________________________2.jpg
- Осъзнават ли, че това е шанс да блеснат пред Европа?
- Навярно го осъзнават, но аз не искам да ги обременявам с нищо, не им поставям някаква голяма цел, защото са още на крехка възраст. Животът е пред тях, кариерата е пред тях. Не искам да възприемат Евро 2015 като шанса на живота си. Българите сме склонни, ако губим - "разпни го", а когато побеждаваме ставаме велики. Не искам това да се случва с моите момчета. С тях трябва да се продължи да се работи и след Европейското. И то много внимателно да се работи. Характерите им са още крехки. Затова в последните месеци наложих работата с най-добрия спортен психолог, от доста дълго време ни помага и заместник-директорът на Треньорската школа Юри Николов. Близо до нас са Павел Панов и Пламен Михов. Разполагам с отличен щаб. Нямаше да съм това, което съм в момента, без хората, които постоянно ми помагат и са до мен.

- Усещаш ли промяна в характерите, в мисленето на играчите си?
- Пет месеца сме заедно, а характерът се променя с годините, с преживяванията, с опита.

- Президентът на БФС Борислав Михайлов постави ли конкретна цел пред отбора?
- Не, след като жребият се изтегли, той заяви, че групата е много тежка. Михайлов също е наясно, че не трябва да се обременяват тези млади състезатели. Групата е много тежка, заедно сме с Хърватия, Испания и Австрия. Това, което направи Борислав Михайлов, е много добро за целия български футбол. Домакинстването на европейско първенство е голям престиж. Футболна Европа приковава внимание към България. Искам още веднъж да благодаря на Борислав Михайлов и футболния съюз за осигурените ни перфектни условия за подготовка. БФС полага огромни грижи за отбора, още от назначението ми. Държавата също започва да помага, това ясно си личи. Вече се обръща внимание на целия спорт. Единственото, за което съжалявам е, че Михайлов не може да влезе и да пази в тези важни мачове, които ни предстоят... в кръга на шегата, разбира се.

- Вратарите, на които разчиташ, има ли шанс да пожънат успехите на Борислав Михайлов?
- Даниел Наумов и Димитър Шейтанов са много трудолюбиви, като всички в отбора. Желая на момчетата да продължат да се развиват, бъдещето е пред тях.
_________________________1.jpg
- Докато бяхте на лагера в Бургас, усещаше ли се, че стартира Европейско в България?
- В неделя имахме възстановяване и се разходихме по плажа. Хората, с които се разминавахме, поздравяваха момчетата. Пожелават ни успех. Направи ми впечатление, че хората казваха "Смачкайте хърватите!". Аз обаче не искам да мачкат никого. Искам да играят печеливш футбол, искам красива игра.

- Но пък три точки срещу Хърватия в първия мач, спечелени с грозен футбол, също ни устройват...
- Да, така е. Но ако някой ми гарантира, че с грозна игра ще победим, бих го приел това нещо.

- Наложил ли си вечерен час на момчетата?
- Разбира се, 22:30 часа всички са по леглата. Много са послушни, нямам проблеми с тях по този въпрос. Най-хубавото е, че изградихме доверие помежду си. Те нямат нужда от преследвач. След като съм им казал, че в 22:30 часа трябва да са легнали, го изпълняват.

- Да разбирам, че не ги следиш колко време прекарват пред компютрите и в социалните мрежи?
- От много работа нямат време за странични неща. Да, социалните мрежи са средство за комуникация в днешно време. Не мога да ги изолирам от средата им и от навиците ми, но наистина повярвайте ми, не им остава време за подобни забавления. Не си мислете, че правим две тренировки през деня и през другото време сме свободни. Дори на предишните ни лагери карах момчетата да идват с учебници - по математика, по български език и др. Карах ги да четат преди и след тренировка. Решаваха логически задачи. Интелектът се нуждае от добро логическо мислене.

- И сега ли са с учебниците на лагера?
- Не, вече се концентрираме върху предстоящата среща с Хърватия. Но не можем да ги оставим само с футбола, без да залягат над книгите. Постоянно им говоря, че трябва да четат и по-малко време да прекарват пред компютъра и телевизора. С всяка година играчите стават все по-умни и интелигентни. Но за съжаление намалява техният брой – компютрите, дискотеките, лесните неща са големи примамки, които отделят нашите деца от спортните площадки. Ние трябва да изградим тези деца и да им помогнем за стъпката, която ще направят – да влязат в групата до 19 години. Тогава няма да бъдем домакини на Европейското и ще трябва да преминат два квалификационни цикъла, за да играят пак на тази надпревара.
сашо димитров_1.jpg
- Миналото лято класира България на Европейското в Унгария до 19 години, каква е следващата ти цел?
- Следващата цел чука на вратата - по-добро представяне на Европейското от миналогодишното. Ние в щаба си извадихме поука, анализирали сме слабостите и се надявам тази година да не ги допуснем. За мен това е трети голям форум, в който водя отбор. Дай Боже с тези момчета сега да се класираме и на Световното през есента. Но нищо не обещавам. Искам да играят за себе си, за футбола, да радват публиката и да продължат да се развиват.

- Май вече искаш да бъдеш треньор на мъже?
- Има време, нека всичко да се случва стъпка по стъпка. След Европейското всичко може да се случи, но никога не може да ми омръзне да работя с млади и интелигентни хора, каквито бяха момчетата от предишния набор, каквито са и тези сега.

- По-особена ли е тръпката в момента?
- Да и е нормално да бъде така, след като сме домакин. Представяме България, гербът ни е на гърдите. Иска ми се ние да сме скритият фаворит, но едно е да искаш, друго е да можеш, а трето да го направиш. Изоставаме от останалите страни, а догонването става все по-трудно и това е притеснително. Хубаво е да имаме очаквания, но нека бъдем и реалисти, да видим средата, в която тези играчи се развиват и тогава да изискваме. Призовавам за спокойствие, подкрепа и баланс в емоциите от всички. Искрено се надявам феновете да подкрепят бъдещето на България. Това са техните деца, нашите... Те имат нужда от подкрепата на цялата ни общественост. Обръщам се към хората с апел: "Хора, напълнете трибуните и подкрепяйте децата ни, те имат нужда от всички нас!". Независимо какво ще се случи в първия мач, трябва да бъдем винаги с момчетата и да ги подкрепяме. Възможностите са изравнени, за фаворит не може и дума да става. Дано имаме и късмет.

- Предстои ли среща на Стилиян Петров с отбора?
- Стилиян има програма. Ако в нея е залегнало да бъде при отбора, да отдели време за момчетата, със сигурност ще го приема на драго сърце. Ще се радвам, ако почерпим от неговия опит, както в живота, така и на терена. Би било много ценно за нас като треньорски щаб, да чуем какво ще каже. С нетърпение очаквам подобна среща. Бивши национали вече говориха с момчетата - Мартин Петров, Ивайло Йорданов. Вдъхнаха им увереност.

- А Даниел Боримиров? Синът му Алекс е част от състава...
- Боримиров е четвърти в света, уважавам го много, но в случая той е родител и не е редно. Може би самият той осъзнава това нещо и не се е явявал при отбора, което е разбираемо. Синът му е много талантлив, както и всичките момчета в тима. Искрено се надявам да зарадваме българския народ.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

_________________________3.jpg