Заемащият едва 10-о място в ранглистата Стюърт Бингам изненадващо е новият световен шампион по снукър след победа с 18:15 фрейма над Шон Мърфи на финала в „Крусибъл“ в Шефилд. 38-годишният англичанин печели първа световна титла, а Щон Мърфи остава втори след първото си място през 2005 година, което си остава най-голямото му постижение.

Бингам приключи срещата с впечатляващ халф сенчъри брейк от 88 точки. Той е 24-ият световен шампион в историята на „Крусибъл“ и 13-ият англичанин с титла в Шефилд. 20 години след попадането му сред професионалистите в спорта и 15 години след дебюта му в"Крусибъл" Стюърт влиза в историята и като третия най-възрастен световен шампион след Джон Спенсър и Рей Риърдън. По пътя към титлата си той елиминира трима бивши световни първенци - Греъм Дот, Рони О'Съливан и Шон Мърфи.

Бингам пък направи и титлите си през тази кампания четири - по-рано през сезона той триумфира на "Шанхай Мастърс", в Шампионската лига, както и в надпревара от Азиатския тур. Победата в Шефилд е негова трета в издание от ранкинг системата.

След силно начало на Мърфи с брейк от 68 точки в първия фрейм резултатът от първата сесия бе 4:4 фрейма.

Втората сесия също започна добре за Мърфи, записал халф сенчъри брейк от 74 точки, за да направи резултата 5:4. След това той направи сенчъри брейк от 106 точки и отново увеличи преднината си на два фрейма – 6:4. 32-годишният англичанин се намираше в много силна серия и направи нов сенчъри брейк от 121 точки, за да поведе със 7:4. Последва обаче силна серия на Бингам, който направи 84-ият сенчъри брейк на световното първенство, а до края на сесията резултатът бе 9:8 фрейма за Мърфи.

В третата сесия Бингам спечели шест от изиграните осем партии и поведе с 14:11 фрейма. В последния фрейм от сесията Бингам се отчете с халф сенчъри брейк от 57 точки, а след това го допълни с още 28 точки за 14:11.

Шон Мърфи започна последната сесия във финала с брейк от 72 точки и намали изоставането си на два фрейма. Стюърт Бингам направи халф сенчъри брейк от 59 точки, които се оказаха достатъчни, за да поведе със 17:15, а след това гарантира световната си титла, след като направи халф сенчъри брейк от 88 точки и спечели с 18:15 фрейма. Така той спечели чек от 300 000 паунда, а Шон Мърфи остана с чек за 125 000 паунда.