Рекордьорът по мачове с националната фланелка на България Стилиян Петров даде първата си пресконференция на родна земя след 3 години и половина, в които водеше тежка битка с левкемията. Стенли е официалният посланик на Европейското за юноши до 17 години, което стартира в сряда у нас, когато от 19:00 часа българските таланти се изправят срещу Хърватия на стадион "Берое".

Преди началото на брифинга в зала "Родина" Петров подписа своя фланелка от националния тим, която ще бъде продадена с благотворителна цел. Той получи и специален трофей от УЕФА за изиграните 106 двубоя за "трикольорите". Петров разказа подробно за тежката битка, която води с болестта през последните три години и заяви, че най-хубавата новина, която е чувал за цялото това време е, че отново е здрав. Стенли назова и най-тежкото нещо за него - моментът, когато в продължение на седмици не е можел да вижда двете си деца.

"Радостен съм, че бях избран за едно от лицата на това европейско първенство. Това ще бъде важна стъпка за кариерата на тези млади момчета. Чест е да съм част от това събитие и се надявам гостите да останат доволни от видяното в България", заяви Петров, до когото на брифинга беше директорът на Евро 2015 Павел Колев.

"Подкрепата беше отвсякъде, от целия футболен свят. Съпругата ми бе непрекъснато до мен. Първата година беше много трудна. Някой път със седмици нямах възможност да видя децата си, което беше най-тежкото за мен. Цялата ми имунна система беше убита. За съпругата ми беше най-важното да оцелея, остави всичко друго на заден план заради мен. Щастлив съм, че имам такава прекрасна съпруга. Доста въпроси ми минаваха през ума. Живеех ден за ден, постоянно инжекции, хапчета... Най-трудно ми беше не когато течеше лечението, а когато ме диагностицираха. Тогава съпругата ми избухна в сълзи, докторите гледаха в земята. Тогава се почувствах най-самотен. Трябваше да се вземат бързи решения, защото левкемията беше агресивна и лечението трябваше да стартира веднага", разказа Стенли.

"Не го крихме от децата, казахме им веднага. Те го приеха, имам две златни деца. Да, повлиявло им е доста, бяха постоянно до нас. Лечението ми беше в Лондон, пътуваха от Бирмингам, за да ме виждат. Имаше обаче по два месеца, в които не ги виждах. Наистина беше много трудно за мен. Например, когато имах лека настинка, те не можеха да се доближават до мен и ги виждах само през вратата. Това ми даде повече сила да се боря, да бъда съпруг и баща. Оцених живота още повече. Това, което се случи с мен, ме промени много. Сега оценявам всички малки детайли в живота", откровен беше Петров.

"Последната една година започнах да тренирам повече. Преди това бях качил 39 килограма от стероидите по време на химиотерапията. В момента се опитвам да се върна поне малко към предишната форма. Все още е трудно заради стероидите, които приемах. Прекарвам повече време със семейството, тренирам, забавлявам се. С нетърпение очаквам прибирането в Монтана, това ще се случи през лятото, когато децата свършат с училището и се приберем всички заедно", добави Стенли.

"Не мисля, че все още съм готов за работа. Постът ми в Астън Вила ми позволява да ходя, когато имам възможност. Да работя от 9 сутринта до 5 следобяд изисква много енергия, още не съм готов, но в бъдеще това ще стане. В момента съм отдаден на семейството и фондацията, която със съпругата ми решихме да създадем - занимава се повече с изследвания. Не искам да виждам никой човек да минава през тези неща, през които аз минах. В момента фондацията е на крачка да намери лек за рака и да замени химиотерапията с по-леки форми на лечение. Ние поемаме разноските на семействата, когато някой човек трябва да пътува за лечение в чужбина. Радвам се, че доста хора искат да помагат и да набират средства", разказа Петров.

"Чувството е изключително, да бъдеш здрав. Мога да го пожелая на всички. Преди четири седмици излезе последният ми резултат от костния мозък, вече няма и следа от левкемията и вече мога да кажа, че съм здрав. Това е новината, която не мога да опиша. Когато започнах лечението ми казаха, че ще бъде дълго и трудно. Тази левкемия се среща предимно при деца и възрастни. Това наложи лечението при мен да премине по различен начин. Това, че бях с отлична физическа подготовка, също ми помогна", каза още Стенли.

СТЕНЛИ ОТНОВО У ДОМА (СНИМКИ)