Спортният директор на "Левски" Георги Иванов даде специално интервю пред колегата Росен Станчев за предаването “Спорт+” по ТВ+. Ето какво сподели Гонзо, след като “сините” се класираха на финала за Купата на България, който може отчасти да спаси сезона им:

- Отминаха емоциите след реванша с Лудогорец, когато детронирахте носитела на Купата, сега с по-приятни мисли ли лягате и заспивате вечер?
- Едва ли по-приятни, може би по-спокойни сме сега от това, че сме си свършили работата, но все пак да не забравяме, че ще има един мач. Който ще бъде по-труден отколкото  мача с Лудогорец, защото последната крачка е най-трудна. Черно море е сериозен отбор, който може винаги да поднесе изненада. Ако си мислим, че сме си свършили работата – не сме... На една крачка сме от спечелването на Купата и нищо още не сме направили. Мачовете за първенство от втората шестица с варненци нямат нищо общо с този за Купата. Ясно ви е, че мотивацията е съвсем различна. Черно море няма такова отличие, играли са финал за последно преди 7-8 години и ще са амбицирани, а да не забравяме и излаза в Европа. Смятам, че ще бъде много-тежък мач и от опита, който имаме с изпуснатата уж сигурна титла при почти свършена работа и горчилката от мача със Славия ни казва, че трябва да се предпазим от подобна грешка. През всичкото това време в което работим с тези футболисти, те показаха, че са сериозни и отговорни хора и не смятам, че ще подценят мач. Да, може да загубим мача с Черно море, но това няма да е заради подценяване – бъдете сигурни.

- Два отбора от втората шестица стигнаха финала...
- Не искам да коментирам друго, но смятам, че нашия отбор не заслужава да е във втората шестица. Но такъв е регламентът сега, във 22-ия кръг мандалото хлопна, тогава класирането се раздели на двете шестици и с помощта на един друг отбор, който в исторически план и друг път е правил подобни в кавички “изненади” (помните 1999 година в мача с Литекс от 2:0 до 2:3), но както и да е няма да се връщам, защото като цяло ние сами сме си виновни, защото загубихме точки от отбори във втората половина на таблицата, което накрая ни натежа.

- Може би плод на емоция бе изказването за надупването на ЦСКА след мача в сряда, изглеждаше сякаш отдавна го таите в себе си и чакахте удобния момент да “стреляте” към “червения” лагер?
- Напротив, аз никога не говоря празни приказки, винаги казвам това, което мисля и когато мисля, че имам факти. Никога няма да говоря нещо, в което не съм сигурен. Просто в онзи момент, когато отпаднахме от първата шестица не бе подходящо да го казвам, защото щеше да излезе, че се оправдаваме само с това. Нито търся съчувствие, нито помощ или някой да ни съжалява. Винаги съм казвал, че футбола е спорт, в който побеждава по-добрия. Губиш или печелиш - се показва на терена. Футболът е мъжка игра и би трябвало фейърплея да бъде преди всичко. Така се развива футбола иначе нито фенове, нито ръководства ще вярват, че мачовете се играят истински и нивото на футбола ще върви назад.

- Не е ли хубаво футболните ръководители да се предпазвате от гръмки изказвания или плод на емоции, защото всичко на този свят май се връща, ако онзи отгоре гледа?
- Ами да, Господ сега го връща на ЦСКА! Вижте, нямам нищо лошо срещу ЦСКА, даже имам много приятели цесекари бивши и сега от играчите, които са – без чужденците, разбира се, и сме в добри приятелски отношения, но съперничеството между двата отбора трябва да е изцяло на терена, а не задкулисие някакво да има... Смятам, че в лагера на ЦСКА омразата е много по-голяма от обичта към собствения отбор, защото аз никога няма да направя така, че моя отбор да загуби за сметка на това, че ще повлияем да е лошо за другия отбор.

- Мачовете, които "Левски" изигра с Лудогорец до момента, май не може да се каже, че е бил тотално надиграван в някой от тях, но няма ли да е малко измамно, ако се твърди, че сте много близо до класата на разградчани, въпреки голямата разлика – финансова, организационна?
- Според мен организационно и структурно "Левски" е по-напред от Лудогорец и никой не трябва да се съмнява в това. Твърдя го, защото не може да се сравнява клуб със 100-годишна история и опит и друг с доста по-скромна. Единствено финансово е факт, че са по-добре. Смятам, че липсата на пари сега в "Левски" и въпреки това нивото, което показваме, е достойно за уважение. Дори без да са взимали пари толкова време и играчите показаха, че идеята "Левски" вече е част от тях. Така ги мотивираме и сме едно семейство.

- Понякога чувствате ли се сам, имате ли подкрепа на някого, защото феновете виждат отвън при неуспехите един човек и са склонни да ви обвинят като единствен грешник?
- Имало е такива моменти и това е най-вече след загубите. Аз трябва да нося вината, така хората хвърлят вината само върху мен макар, че тя никога не може да е само на един човек. Моята позиция обаче е такава, това е положението - аз нося и отговорностите и критиките и е нормално при липса на успехи да го има това нещо.

- Уцели ли най-после "Левски" на треньор със Стойчо Стоев и как комуникирате с него?
- Смятам, че за този етап той е точният човек за "Левски". Може би трябваше да се случи това, което стана с Херо, за да намерим подходящия човек, такъв какъвто от години се търси за "Левски". Да внесе спокойствие, да наложи стил и "Левски" да е и атрактивен отбор. За мен като спортен директор винаги е било най-важно отбора да играе добре и да има резултати, защото винаги трябва да играем за победа, но с добрата игра и харесван отбор резултатите няма как да не дойдат. В друг вариант, победи с лоша игра, рано или късно каруцата се обръща. Смятам, че намерихме добър баланс и работя добре със Стойчо Стоев.

- Преди са ви обвинявали, че няма значение кой е треньор, че за всичко вие дърпате конците. Сега май не се налага такова нещо?
- Аз съм обяснил всичко за функциите на Стойчо и той знае, че има пълните права за тренировки, състав и всички футболни решения. Мога само да му помагам, когато има нужда. Водим си много разговори, но никога не съм си наложил мнението за неща, които са си негова работа и решение... кой да играе титуляр, кой да е в групата или друго такова. Просто всеки трябва да си знае задълженията и правата. Мога да взема нещата в свои ръце само, когато видя, че треньора не е в състояние да си върши работата, и то се вижда от всички.

- Как успявате да задържите очевидно подобрената атмосфера и обстановка, въпреки всичко в съблекалнята?
- Не съм съгласен, че това е отсега. Напротив, атмосферата в съблекалнята винаги е била на ниво, когато съм аз на "Герена" и има дисциплина, няма шанс да не е така и който ме познава го знае. Това е най-важното – дисциплината. Ние тук не сме казарма да следим с хронометър или да гледаме дали някой закъснява да си легне с 1 минута по-късно или почива на обяд, но в крайна сметка дисциплина трябва да има. Тук е момента да похваля, че играчите ни са отлични професионалисти и го доказаха вече не един път.

- Да разбираме, че случаят с Гикиевич и изгонването му от тима е прецедент, така ли?
- Не смятам, че има връщане назад за него, защото той си позволи да отправи неприлични реплики към треньора и това аз не бих го позволи без значение как се казва провинилия се играч. Когато го освободих от съблекалнята, казах пред всички, че треньорът е номер 1 и никой не може да си позволява подобно нещо. Трябва да се съобразяват с този писан или не закон. Гикиевич няма как да остане в отбора при това положение без значение какво може да ни коства това. Има правила.

- Може ли да има нещо положително в оставането на "Левски" във втората шестица?
- Ами не, много трудно е да се мотивира отбора в такова положение. Да се играе с такива отбори навън при лоши терени... Играчите ни усещат превъзходството си, но пък няма как да сверят часовниците си за нивото заради всичко това. Мотивацитя не е на нужното ниво, изобщо "Левски" загуби от това, че не е в първата шестица. Първенството загуби и дори България загуби от това.

- До кога ще успявате да удържате положението с липсата на заплати, защото мъжкарството и грабвайте телата за "Левски" върши работа до време. Видя се, че в реванша все пак Лудогорец бе по-добрия отбор, чисто футболно, въпреки, че "Левски" си заслужи класирането и май беше по-мотивиран?
- Труден въпрос... Хубавото е, че продължихме и това ще ни мотивира до края да издържим още поне месец и да здържим нивото, защото ще имаме цел – спечелване на Купата на България. Наистина голям щеше да е проблемът, ако не бяхме се класирали за финала. Тогава вече ставаше невъзможно да удържим положението, наистина. Трудно е за всички и за тези момчета, които са млади и е нормално да получат заслуженото си, както всеки друг.

- Рискувате обаче след 2-3 месеца пак да започвате от начало, ако не успеете да задържите най-важните играчи?
- Така е, моята работа е да създам организацията и да осигуря условията за треньор и играчи, школите и всички в клуба да могат да разботят в най-добрите възможни условия. Аз не мога и не ми е работа да осигурявам парите и да плащам заплатите. Кога нещата ще се оправят - не знам. Говоря постоянно със собственика и Иво Тонев, но в крайна сметка засега не виждаме някаква голяма положителна промяна. Опитвам се колкото мога да балансирам и да държа отбора и даже целия клуб в някаква нормална възможна атмосфера, която да не излиза извън границите на нормалното. Аз няма да позволя играчи да ми излизат с извадени джобове и да не тренират или да ми бойкотират и стачкуват. Всяко нещо обаче си има време и граници, и ако скоро нещата не се оправят, не мисля как ще задържим когото и да било в отбора. Вижте, от това което знам, нашият бюджет е в пъти по-малък от други отбори в момента. Дори и за ЦСКА това което се изнесе, че е 13 милиона лева, при нас е 6 милиона. 17 човека, които съм взел нови в "Левски" ни струват 50 000, и то това са общо комисионните. Ето за това казах, че победата срещу Лудогорец е значима като се погледне, че тяхната селекция само тази година за попълнения е към 3 милиона. Сега си представете как се оправям аз. В крайна сметка аз си понасям критиките, макар те да са от хора, които никога не са работили и не знаят как се оправям. Както и да е, аз си нося отговорността и търпя.

- Ако хората, които са вярващи, си казват “Господ да помага на "Левски”, то кой друг може да помогне?
- Не знам, но ако феновете искат да помогнат, това може да стане с идване на стадиона. Ако идват по половината от тези, които бяха срещу Лудогорец, ние ще можем да се самоиздържаме, а не да ни се помага по друг начин. Така, че феновете да идват на мачове, това е.

- Какво най-напред си пожелавате най-скоро и бързо да се случи?
- Ох, всеки би казал да спечелим Купата. Да, това най-много искам сега и при положение, че "Левски" не е взимал трофей доста години, но за мен по-важно ще е какво ще става след това. Пожелавам си да запазим отбора. Тази година да остане преходна. Да се класираме за евротурнирите и следващата година, ако се съхраним, съм сигурен, че можем да доизградим отбора с точните попълнения и да сме абсолютно конкурентноспособни да се борим за титлата. Пак да потвърдя – да, от цялото си сърце желая да спечелим Купата на България, но искам и да запазим отбора.
Росен Станчев/ТВ+

"А" група - сезон 2014/15, програма, резултати и листа на голмайсторите

Купа на България - сезон 2014/2015