Бундеслигата е считана за едно от най-лесно предвидимите първенства сред топ шампионатите в Европа. Обикновено битката е за местата зад Байерн, който е като абониран за титлата. И тази година традицията не се промени. Байерн стана шампион на Германия за 25-и път, а германските представители в Шампионската лига вече са ясни – баварците, Волфсбург, Борусия (Мьонхенгладбах) и Байер (Лeверкузен). Има интрига в битката за местата, даващи право на участие в Лига Европа, но най-голям интерес предизвиква борбата в дъното на класирането.
 
До края на сезона има четири кръга, а последните пет отбора са разделени от три точки. Теоретично дори осмият в класирането Борусия (Дортмунд) може да трепери за мястото, тъй като е на 11 точки над чертата, разделяща изпадащите отбори. Специалистите обаче считат, че битката за оцеляване ще се води между Фрайбург, Хановер, Хамбургер, Падерборн и Щутгарт. Още повече, че тези пет отбора имат да играят мачове помежду си в оставащите кръгове до края.
 
Докато съдбата на Падербон изглеждаше предначертана още преди началото на сезона, тъй като клубът е дебютант в Бундеслигата, истинска изненада е присъствието на Щутгарт и Хановер в дъното на класирането. Хановер се оказа замесен в битката след слабата си серия от началото на годината. Тимът, който до скоро беше воден от Тайфун Коркут, няма победа от 16 декември, а в последните си седем мача има пет загуби. Серията не беше прекъсната и със смяната на турския специалист с Михаел Фронтцек. Той трябва да води истинска битка, за да запази елитния статут на тима, който неизменно е част от Бундеслигата от сезон 2002/03. Само преди две години Хановер игра 1/16-финал в Лига Европа.
 
Щутгарт изглежда в незавидна позиция заради последното си място, а дори и опитният треньор Хууб Стевенс не успя да извади швабите от кризата. Преди осем години Щутгарт беше шампион, а сега е на път към Втора бундеслига, където не е играл от сезон 1976/77. Вече 38 години швабите да част от елита, но краят на тази серия изглежда близо. В последните си два мача швабите играят с преки конкуренти в битката за оцеляване – Хамбургер и Падерборн, но дали дотогава всичко няма да бъде решено.
 
В две от предишните три години Хамбургер водеше битка за оцеляване, като през миналия сезон дори игра плейоф с третия от Втора бундеслига за запазване на елитния си статут и надви Гройтер Фюрт. Хамбургер се гордее с факта, че е единственият отбор, който не е изпадал от Бундеслигата от нейното създаване и вече 51 години и 245 дни неизменно е част от германския елит. Треньорът Бруно Лабадия беше назначен преди две седмици със задачата да спаси отбора и в събота беше записана победа с 3:2 над Аугсбург, която спря серия от пет поредни загуби и девет мач без успех. Това позволи на северняците да напуснат последните две места в класирането. Така в последните кръгове футболна Германия тръпне в очакване дали ще има историческо изпадане от Бундеслигата на отбор, който от създаването на шампионата не е играл на друго ниво.
 
Фрайбург също е замесен в битката, след като от началото на годината записа четири победи, шест загуби и три равенства. В оставащите четири мача тимът на Кристиан Щрайх има удобната възможност да си извоюва оставането в Бундеслигата, тъй като среща три от преките си конкуренти в битката за оцеляване (Падерборн, Хамбургер и Хановер) и шампиона Байерн.
 
ПРОГРАМАТА ДО КРАЯ НА СЕЗОНА НА ЗАМЕСЕНИТЕ В БИТКАТА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ
ФРАЙБУРГ – 14-о място, 30 точкиfraiburg.jpg
2 май, Фрайбург – Падерборн
8 май, Хамбургер – Фрайбург
16 май, Фрайбург – Байерн
23 май, Хановер – Фрайбург

ХАНОВЕР – 15-о място, 29 точкиhanover.jpg
2 май, Волфсбург – Хановер
9 май, Хановер – Вердер
16 май, Аугсбург – Хановер
23 май, Хановер – Фрайбург
 
ХАМБУРГЕР – 16-о място, 28 точкиhamburger.jpg
3 май, Майнц – Хамбургер
8 май, Хамбургер – Фрайбург
16 май, Щутгарт – Хамбургер
23 май, Хамбургер – Шалке 04
 
ПАДЕРБОРН – 17-о място, 28 точкиpaderborn.jpg
2 май, Фрайбург – Падерборн
10 май, Падерборн – Волфсбург
16 май, Шалке 04 – Падерборн
23 май, Падерборн – Щутгарт
 
ЩУТГАРТ – 18-о място, 27 точкиstutgart.jpg
2 май, Шалке 04 – Щутгарт
9 май, Щутгарт – Майнц
16 май, Щутгарт – Хамбургер
23 май, Падерборн - Щутгарт
 
ПРОГРАМАТА, КЛАСИРАНЕ И СТАТИСТИКА ОТ МИНАЛИТЕ СЕЗОНИ - ТУК