Животът рано или късно поставя всеки на мястото му. Така казват умните хора. Който за където е. Едни на върха, други на дъното..

Вчера един сърбин, който преди година и половина се сблъска с родната действителност, си уреди да мери сили с Жозе Моуриньо, Луис ван Гаал, Арсен Венгер и т.н. За Славиша Йоканович става дума, който изведе Уотфорд до участие във Висшата лига на Англия.

Сръбският специалист бе натирен от „Георги Аспарухов” след само два месеца работа, без причина и най-лошото – по телефона. Още тогава симпатичният сърбин разкри много за дисциплината в българския футбол, за липсата на организация и структура.

Йоканович е типичният „пич”. Човек на място, който знае какво да каже, интелигентен, културен, държи на своето, умее да се отнася с уважение към всички. Било то фенове, футболисти, обслужващ персонал, медии. За всички той бе отворен за разговор, бе готов да слуша и критики, бе готов просто да си побъбри с всеки. Европейска му работа. Не е за нас. Той е друга класа, друг стил. Няма го типичното българско, махленско в него. Няма ги използваните от всички „айде играете, бе”, „дай, дай” и „айде малко...”. Йоканович бе онзи смелият, който казваше нещата с истинските им имена. Той бе онзи, който не използваше клишетата на повечето треньори, не се оправдаваше, не се криеше.

Ако попитате феновете на „Левски” за Йоканович, ще видите, че всички говорят за него с уважение и умиление. Защото го оцениха, както и той тях. И това не е от вчера или днес. Отношението на „сините” фенове към Славиша е такова от пристигането му в „Левски”.

Обаче ние тук сме нещо повече. Нас на футбол не може да ни учат, ние кредит на доверие не даваме, време за работа не даваме. Искаме всичко сега, на мига. Примери колкото щеш. Нищо, че преди това Йока е играл в Челси, стана шампион на Тайланд с Муонтанг, спечели два златни дубъла с Партизан в Сърбия. Там той получи време и доверие. Нещото, което тук никой не му даде.

Казах му на Славиша, че с европейското му и възпитано поведение в съблекалнята на "Левски" трябва да се приключи. В нашата действителност се изисква много по-твърда ръка. Аз неведнъж съм го казвал, футболистите трябва да изпитват не само респект, а и страх, ако искаме да дават максимума от себе си. В последните 3-4 месеца му казах на Йока: "Ако не можеш да се справиш, да вляза аз в съблекалнята.”. Това е цитат от Наско Сираков, който казва всичко. Европейското възпитаното поведение е до границата на България и в частност на българския футбол.

Решението Йоканович да бъде уволнен го взех аз еднолично”, това пък е цитат от Тодор Батков.

Дали сега адвокатът осъзнава, че „Левски” е във втората шестица на „А” група и се мъчи с тима на Тенчо Тенев, а сръбският специалист догодина ще го гледаме как се надхитря с Моуриньо? 

И ще завършим с това, с което започнахме: Животът рано или късно поставя всеки на мястото му. Така казват умните хора. Който за където е. Едни на върха, други на дъното...Един във Висшата лига на Англия, друг във втората шестица на „А” група и чудейки се откъде да събере пари, за да покрие дълговете си.
ЮРИ СЛАВЧЕВ/БЛИЦ