"Левски" надделя с 3:1 срещу Марек при гостуването си на стадион "Бончук" в Дупница, където "сините" не са побеждавани от далечната 1979 година. В протоколната за столичани среща от втората шестица на "А" група треньорът Стойчо Стоев заложи на резерви и юноши, които се представиха успешно и спечелиха трите точки. Победата на "Левски" дойде след голове на Лукаш Гикевич в 28-ата минута, Луис Педро в 63-ата и Борислав Цонев от дузпа в 83-ата.

В добавеното време на първата част Димитър Димитров изравни за Марек, но за повече домакините нямаха сили. Поражението е трето поредно за дупничани, които се борят за оцеляване в "А" група. Воденият от Тенчо Тенев тим остава със 17 точки на 11-ото място, изоставайки с 6 от първия отбор над чертата - Локомотив (Пловдив). "Сините" пък отново дръпнаха на Черно море за седмата позиция. "Левски" има 44 точки, а "моряците" са с 41.

В днешната среща Стоев изцяло подмени състава на "Левски", давайки почивка на основните си играчи преди важния сблъсък с Лудогорец. Реваншът от 1/2-финалите за Купата на България е в сряда от 18:45 часа (0:0 в първата среща в Разгра). Стоев направи цели девет промени в сравнение победата с 5:0 срещу Локомотив (Пловдив). От започналите срещу "смърфовете" днес стартираха единствено Роман Прохазка и Аймен Белаид. Мястото на Валери Домовчийски на върха на атаката зае Лукаш Гикевич. Полякът беше много активен на "Бончук", но в края на мача направи лошо впечатление. В 82-ата минута Гикевич изработи дузпа, която държеше да изпълни, но не така мислеше Стоев. Треньорът нареди топката да вземе Борислав Цонев, който отбеляза, след което обаче полският му съотборник не го поздрави.

На вратата на "Левски" се завърна Пламен Илиев, който спаси няколко опасни положения. Пред него в защита бяха Прохазка, Белаид, Емил Нину и Мики Орачев. Общо четирима юноши бяха титуляри срещу Марек. В центъра на терена си партнираха близнаците Радослав и Борислав Цоневи, а по лявото крило атакува Владислав Мисяк. На смяна в края се появи и дупничанинът Илия Димитров, който е считан за едни от най-големите таланти в момента в школата на "Левски". 18-годишният нападател беше посрещнат топло на "Бончук", след като и публиката на Марек го аплодира при появата му в игра.

Мачът не се разви по най-добрия начин за дупничани, след като се наложи още през първото полувреме Тенчо Тенев да прави две принудителни смени. Теренът заради контузии напуснаха Илиян Гаров и Еньо Кръстовчев. Последният беше заменен от Димитър Димитров, който се включи много силно. Миналият през школата на ЦСКА нападател изравни в добавеното време за 1:1, след което затрудни Пламен Илиев в няколко ситуации.

Първото попадение на "Бончук" падна в 28-ата минута. Гикевич засече с глава центрираната от Радослав Цонев топка и я изпрати в мрежата на Емил Михайлов за 1:0. Във втората част на добавеното време защитата на "Левски" действа неубедително при центриране на ъглов удар и се стигна до изравняване. Първо играч на Марек игра с глава, топката попадна на метър от вратата в краката на Милен Лахчев, който подаде на Димитър Димитров и деветката наказа отблизо Пламен Илиев за 1:1.

В 53-ата минута след хубав пробив на Мики Орачев и отлично центриране Гикиевич нацели горната греда. В 63-ата Луис Педро даде нова преднина на гостите. Орачев подаде на Борислав Цонев, който в наказателното поле продължи топката към Педро и холандецът с техничен удар направи безпомощен Емил Михайлов - 1:2. След като на два пъти претенции на "сините" за дузпи бяха подминавани от съдията Мартин Александров, гостите все пак получиха правото да изпълнят наказателен удар. В 82-ата минута Гикевич спечели дузпа, която Борислав Цонев вкара, реализирайки в долния десен ъгъл на Михайлов - 1:3, въпреки че полският му съотборник беше взел топката и искаше да изпълни. Това не се хареса на синята деветка, който дори не поздрави юношата на "Левски" след гола му.

Мачът по минути - ТУК!
 
МАРЕК - "ЛЕВСКИ" 1:3
0:1 Лукаш Гикевич (28), 1:1 Димитър Димитров (45+2), 1:2 Луис Педро (63), 1:3 Борислав Цонев (83-дузпа)


МАРЕК:
1.Емил Михайлов, 13.Борислав Николов jalt.jpg , 14.Милен Лахчев, 24.Мартин Кавдански, 20.Димо Атанасов, Илиян Гаров (37 smqna.jpg 8.Мартин Димитров), 10.Димитър Петков, 23.Александър Манолов (85 smqna.jpg Георг Василев), 18.Златко Бонев, 19.Рангел Абушев, 25.Еньо Кръстовчев (43 smqna.jpg 9.Димитър Димитров topka.jpg)
Резерви: Пламен Младенов, Емил Стоянов, 8.Мартин Димитров, Георг Василев, Павел Петков, Росен Йорданов, Димитър Димитров
Треньор: Тенчо Тенев


„ЛЕВСКИ“:
23.Пламен Илиев, 15.Роман Прохазка (73 smqna.jpg 5.Борислав Стойчев), 31.Емил Нину, 3.Аймен Белаид, 4.Мики Орачев, 77.Стефан Велев, 18.Борислав Цонев topka.jpg, 21.Радослав Цонев, 22.Владислав Мисяк jalt.jpg , 11.Луис Педро topka.jpg jalt.jpg (80 smqna.jpg 19.Илия Димитров), 9.Лукаш Гикевич topka.jpg jalt.jpg
Резерви: 29.Боян Йоргачевич, 5.Борислав Стойчев, 10.Мигел Бедоя, 7.Либан Абди, 20.Антонио Аниете, 19.Илия Димитров, 17.Валери Домовчийски
Треньор: Стойчо Стоев


Дупница,
стадион "Бончук"
Съдия: Мартин Александров
Жълти картони: Борислав Николов (Марек); Лукаш Гикевич, Луис Педро, Владислав Мисяк ("Левски")

"А" група - сезон 2014/15, програма, резултати и листа на голмайсторите

Купа на България - сезон 2014/2015