България взе точка при гостуването си на Ейре в световна квалификация в група 8 по пътя към ЮАР 2010, след като направи равенство 1:1 в Дъблин. Това бе четвърти пореден хикс за нашите от началото на квалификационната кампания. Попадението за нашите дойде след автогол на Кевин Килбейн в 74-ата минута, който бе принуден да прати топката в собствената си врата след удар на Стилиян Петров.

Двубоят започна повече от кошмарно за нашите. Още преди да е изтекла 1-ата минута домакините получиха право да изпълнят фаул отляво на вратата на Иванков. Зад топката застана Хънт, който центрира, топката бе отклонена в центъра на отбраната с глава от играч на Ейре, на задната греда Томашич изпусна Ричард Дън, който с глава вкара за 1:0.

След попадението националите ни се поокопитиха и заиграха малко по-добре. В 4-ата минута Стилиян Петров стреля силно извън наказателното поле, но Шей Гивън изби в корнер. В седващите няколко минути Стенли се разигра, раздаде няколко хубави паса, но Рангелов и Станислав Ангелов изпадаха в засада. В 16-ата минута Живко Миланов се сблъска с играч на съперника в наказателното поле на Ейре и от тази минута започнаха мъките за защитника на Левски. Лекарите се опитаха да го вдигнат на крака, Живко се върна на терена, но получи нов удар и в 23-ата минута напусна принудително, а на негово място влезе ветеранът Радостин Кишишев.

В 27-ата минута Благо Георгиев пропиля най-чистото положение. Станислав Манолев напредна по дясното крило, центрира около точката за изпълнение на дузпа, където Благо шутира, но твърде леко и по земя и прати топката направо в ръцете на Гивън. В 42-ата минута Кевин Дойл излезе сам срещу Иванков, но вратарят излезе и пресече подаването.

В началото на второто полувреме нашите задържаха повече топката, но не успяваха да обстрелват вратата на съперника. В 60-ата минута Игор Томашич сгреши, като изпусна Роби Кийн, нападателят на Тотнъм остана сам срещу Иванков, стреля, но вратарят ни спаси. Само секунди по-късно пак Томашич сгреши и Митко Иванков се наложи да чисти с крак, след като хърватският бранител вече бе играл с топката. В 67-ата минута Иванков за пореден път се превърна в герой, след като отрази два последователни удара на Хънт и Макгийди, като при втория шут стражът ни бе в легнало положение.

В 74-ата минута “лъвовете” изравниха. Радостин Кишишев пое топката отляво, центрира в наказателното поле, където Стилиян Петров засече от воле, коженото кълбо се отби в крака на Кевин Килбейн и влетя в мрежата на Шей Гивън. До края на двубоя домакините се опитаха да натиснат и да създадат голови положения, но веднъж Роби Кийн и Кевин Доил в даденото от съдията продължение не успяха да превземат вратата на Иванков./БЛИЦ

Двубоят по минути с БЛИЦ
тук

Ейре - България 1:1
1:0 Дън (1), 1:1 Килбейн (74-авт)


Ейре:
1. Гивън, 2. МакШейн, 3. Килбейн, 4. О*Шей, 5. Дън, 6. Уилън, 7. Макгийди, 8. Андрюс, 9. Дойл, 10. Кийн, 11. Ст. Хънт
Резерви: 12. Дилейни, 13. Кели, 14. Ноел Хънт, 15. Гибсън, 16. Кайли, 17. Кию, 18. Фолън

БЪЛГАРИЯ: 1. Иванков, 14. Манолев, 3. Стоянов, 4. Томашич, 16. Миланов (23 - Кишишев), 17. Телкийски, 15. Георгиев (65 - Макриев), 6. Ангелов, 10. Ст. Петров (к), 13. Попов, 18. Рангелов
Резерви: 12. Г. Петков, 2. Кишишев, 7. В. Димитров, 8. Янков, 9. Макриев, 5. Й. Тодоров, 11. Топузаков.

Стадион: "Кроук парк"
Съдия:
Иван Бебек (Хърватия)
Жълти картони: Миланов, Манолев (Б)