Българските национали по щанги, които бяха заловени с допинг преди Световното първенство, може да бъдат оневинени. На това се надяват президентът на федерацията Неделчо Колев и генералният секретар Борислав Гидиков. Има вероятност щангистите да се разминат с порицаване, забележка или няколкомесечно наказание.

„Получихме категорични доказателства, при това от две независими и международно признати институции, че отговорността за допинг случая от преди месец е извън националния отбор и федерацията. Важно е, че сме оневинени и за първи път държавата, допинг лабораторията и останалите институции застанаха зад нас и заедно спомогнаха бързо установихме истината“, каза Борислав Гидиков.

Твърдението е след като втора независима проверка потвърди, че хранителната добавка „Трибест“ е замърсена с анаболния стероид станозолол. Седмица по-рано същото установи и заявеният от Агенцията по безопасност на храните тест в Хамбург, след което забрани продажбата на препарата.

Предстоят срещи с ръководството на Международната щанги федерация, както и използване на всички контакти и лобита, за да може – базирано на новите антидопингови разпоредби - да се избегнат или намалят евентуалните наказания на нашите състезатели и треньори.