"Жертви сме на немарливост", категоричен е треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов. Както е известно, 11 наши състезатели, сред които европейските шампиони Иван Марков и Милка Манева, дадоха положителни допинг проби. Доказа се обаче, че една от хранителните добавки на щангистите ни съдържа забранени вещества, а наставникът на националния тим заяви, че развръзката ще е добра за отбора му.

"Невинни на този етап звучи много добре, но трябва да приключи всичко. След резултатите от лабораторията само ще се смекчат обстоятелствата. Не мога да кажа нищо в момента за наказанията. Доказано е вече, че тази добавка съдържа забранен стероид, но едва ли изследванията ще са по-различни в лабораторията в Германия", коментира пред БНТ Иван Иванов.

"Този продукт го използваме от 2011 година и винаги сме давали проби с него. Около 350-400 проби и когато 4 години си работил с тази фирма, е нормално да нямаш съмнения. Доказа се, че вътре има химия. Недопустимо е да има такова нещо в хранителна добавка. Някой трябва да понесе отговорност", каза треньорът.

"По статистика от лабораторията ни около 40% от хранителните добавки са замърсени. Ние сме жертва на немарливост", категоричен е Иван Иванов.

"Нека излезе разследването и да се докаже какво се е случило. На този етап имаме пет мъжки и две женски квоти за Олимпиадата в Рио де Жанейро, които трябва да се защитят", продължи специалистът.

"На фона на всичко, което се случва в България, е нормално да загърбим и успешните си спортове. Мисля обаче, че нещата лека по лека се оправят. Виждам, че и министър Кралев е активен по проблемите в спорта. Ние вече сме по-силни и сме на 100% сигурни, че сме прави и не сме сгрешили никъде. Финалът в тази история ще е много добър за нас, защото грешката не е наша", добави Иван Иванов.