Катарският олимпийски комитет (QOC) публикува звезден списък със спортни събития, които ще се проведат в азиатската страна тази година, включително световното първенство по бокс за аматьори и "Гран при" по лека атлетика на международния параолимпийски комитет, пише в. "Сега". Емирството от Близкия изток планира да домакинства на 89 големи състезания, от които 55 със световен характер, а останалите от местно и регионално ниво. За сравнение - миналата година там имаше "едва" 43 големи спортни форуми.

Столицата Доха ще се доказва като ядро на глобалния спорт тази година, посрещайки боксовия шампионат на AIBA от 5 до 18 октомври и параолимпийската "Гран при" седмица по-късно. И двете класни надпревари ще се проведат в Катар за първи път, като на боксовия ринг ще се разиграват и квоти за олимпийските игри в Рио де Жанейро '16.

Едно от първите значими събития по време на 12-месечния интензивен спортен режим в Катар ще бъде първенството на Азия по лека атлетика за юноши до 17 г., което ще проведе от 8 до 11 май в Доха. Точно в навечерието на първия за годината атлетически турнир от Диамантената лига на IAAF, започващ на 15 май също там. И двете събития ще са първи репетиции за предстоящото домакинство на световното първенство на IAAF през 2019 г.

Покрай всичко друго Катар ще организира тенис турнири от професионалните вериги на мъжката (АТР) и женската (WTA) асоциации, кръг за Световната купа по плуване и надпревара от тура по плажен волейбол на международната федерация (FIVB). И всичко това само през ноември.

"Нарастването на броя на международните спортни събития в Катар показва постоянния ни стремеж да използваме нашия опит в домакинството на форуми от световна класа и нашите великолепни съоръжения, за да развиваме спорта в нашата страна, в региона и по света - коментира директорът по спортните въпроси на QOC Халил ал Джабир. - Амбицирани сме да използваме тези събития за вдъхновение на новото поколение млади хора чрез спорта и да рекламираме активния и здравословния начин на живот сред нашето население. Очакваме хора от цял свят да дойдат в Катар и да споделят нашата страст към спорта, нашето гостоприемство и нашата любов към живота."