Байерн се класира повече от убедително за полуфиналите на Шампионската лига. Баварците размазаха Порто с 6:1 в реванш от четвъртфиналите на турнира. Те бяха загубили първата среща на „Драгао” с 1:3, но днес нямаха милост.

Момчетата на Пеп Гуардиола имаха тотално надмощие през целия мач и можеха да запишат и двуцифрена победа. Гостите излязоха наплашени на „Алианц Арена” и закономерно бяха наказани рано-рано. В 10-ата минута Томас Мюлер стреля опасно, вратарят Фабиано изби силния шут, но право в краката на непокрития Роберт Левандовски. Полякът обаче Още в 14-ата минута Марио Гьотце центрира остро от лявото крило и качи топката на главата на оставения сам в пеналта Тиаго Алкантара.

Испанецът засече точно и с глава направи безпомощен стража на Порто Фабиано – 1:0. Само 8 минути по-късно Жером Боатенг покачи резултата. Халфът отклони опит за центриране на Холгер Бадщубер и с глава изпрати топката в долния ъгъл на вратата – 2:0.

В 27-ата минута Левандовски направи преднината на домакините отчайваща. Капитанът Филип Лам центрира отдясно, Мюлер отклони с крак и промени траекторията на топката, а полският нападател с глава опъна мрежата за 3:0. Мъките на „драконите” обаче не свършиха. В 36-ата минута гостите допуснаха груба грешка при изнасянето на топката. Играчите на Пеп Гуардиола се възползваха бързо и след светкавична контраатака поставиха отново на колене съперника. Мюлер напредна и стреля от границата на наказателното поле. Шутът му се отклони от тялото на Бруно Мартинс Инди, излъга Фабиано и спря в мрежата за 4:0.

В 40-ата минута Левандовски заби втория си гол в мача. Мюлер се пребори мъжки за една топка с Каземиро на ъгъла на пеналта и центира. Полският му съотборник спря топката, нагласи си си я на удобния крак и с плътен шут от около 11 метра се разписа за 5:0.
След почивката като че ли домакините решиха да се смилят над изпадналия в шок противник и намалиха оборотите. Момчетата на Гуардиола държаха топката в свое владение, разиграваха лежерно в познатия стил. Интересни положения липсваха. Запомни се само един опасен шут на Шаби Алонсо, прелетял на сантиметри покрай вратата. В 73-ата минута Джаксон Мартинес направи поражението на Порто малко по-почетно – 5:1. При ситуацията останаха съмнения за засада.

„Драконите” доиграха мача с 10 души, след като Маркано беше изгонен в 87-ата минута. Секунди по-късно ветеранът Шаби Алонсо (88) фиксира крайното 6:1 за Байерн.

Двата тима за трети път се срещнаха на четвъртфинали на КЕШ/ШЛ. И в трите случая Байерн продължава напред (1991 и 2000, 2015 г.) Порто игра четвъртфинал в шампионския турнир на Европа за седми път в историята си. „Драконите“ два пъти са преодолявали тази фаза – Брьондби (1987 г.) и Лион (2004 г.), като и в двата случая печелят трофея след това.

Баварците имат 9 победи и 2 равенства срещу португалски тимове на свой терен. Байерн спечели и петте си домакинства в турнира този сезон. Тимът е с голова разлика 19:1 от тях. Това беше 26-и четвъртфинал за баварците в КЕШ/ШЛ, като в 17 случая продължават напред. Порто има 3 успеха, 4 равенства и 7 поражения при гостуванията си в Германия. „Драконите“ записаха първа загуба при гостуванията си в турнира този сезон. Досега те имаха 3 победи и 2 равенства. В мачове на елиминации срещу германци Порто е продължавал 2 пъти и е отпадал 9 пъти.

Томас Мюлер вкара шест гола и направи две асистенции в последните си три мача в Шампионската лига. Порто не е печелил в Германия от победата с 3:1 над Хамбургер в груповата фаза на сезон 2006/07.


 
1:0 Тиаго Алкантара (14), 2:0 Жером Боатенг (22), 3:0 Роберт Левандовски (27), 4:0 Томас Мюлер (36), 5:0 Роберт Левандовски (40), 5:1 Джаксон Мартинес (73), 6:1 Шаби Алонсо (88)

Мюнхен
, „Алианц Арена“
Съдия: Мартин Аткинсън (Англия)
Жълти картони: Бадщубер (Байерн); Ерера, Мартинес, Рикардо Перейра, Маркано (Порто)
Червен картон: Маркано (Порто)
 
Байерн: Нойер, Рафиня (72 - Роде), Боатенг, Бадщубер, Бернат, Алонсо, Лам, Тиаго, Гьотце, Мюлер, Левандовски.

Порто: Фабиано, Рейес (33- Рикардо Перейра), Майкон, Маркано, Мартинс Инди, Ерера, Каземиро, Оливер Торес, Куаресма (46 - Рубен Невес), Мартинес, Брахими (67 - Евандро).
 
bayern_porto.jpg




 

Всичко от Шампионската лига - ТУК
Изминалите и предстоящите мачове в Шампионската лига, както и историята на досегашните надпревари можете да намерите ТУК!

Шампионска лига, елиминационна фаза, сезон 2014/15 - ТУК