Шампионската лига ще предложи на футболните фенове нови вълнения с първите два реванша от четвъртфиналите. Надеждата за Байерн Мюнхен и ПСЖ умира последна, след като и двата тима загубиха първите си срещи с еднакъв резултат. Тази вечер Байерн приема Порто в Мюнхен с единствената цел да навакса пасива си от два гола. Преди седмица баварците загубиха с 1:3 на португалска земя и нямат право да правят повече подаръци. Другата среща между Барселона и ПСЖ на „Камп Ноу” изглежда на пръв поглед протоколна, след като каталунците спечелиха с 3:1 на „Парк де Пренс”.

Байерн ще се опита не само да спаси честта си на своя „Алианц Арена“, но и да попречи на своя съперник да достигне до първи 1/2-финал в Шампионската лига след 2004 година. Треньорът Хосеп Гуардиола няма да има на разположение Ариен Робен, въпреки че холандецът положи максимални усилия и дори поднови индивидуални занимания вчера. Давид Алаба, Мехди Бенатиа, Хави Мартинес и вратарят Том Щарке също остават в лазарета. Бастиан Швайнщайгер поднови тренировки с отбора, но и неговото участие в мача не е сигурно, а до последно под въпрос ще бъде и французинът Франк Рибери.

Треньорът на „драконите” Хулен Лопетеги ще трябва да прекрои отбраната на тима, след като бъдещото попълнение на Реал (Мадрид) Данило и Алекс Сандро са наказани.

Каквито и да са новините в съставите на двата отбора, преди сблъсък между Байерн и Порто винаги се говори за финала за КЕШ през 1987 г., когато „драконите“ обръщат баварците с гол с пета на Рабах Маджер и попадение на Жуари. Баварците след това два пъти отстраняват португалския тим, но горчивината от загубата във Виена остава, както след загубените финали от Манчестър Юнайтед и Челси.

КАКВО КАЗАХА ТРЕНЬОРИТЕ
Хосеп Гуардиола (Байерн): "Порто eстествено има по-свежи крака, защото дадоха почивка на всичките си важни играчи до вратаря през уикенда. Краката обаче няма да са важни утре, а главата. Можем да контролираме краката си, ако главата ни казва, че можем да успеем. Трябва да рискуваме повече след резултата от първия мач. Преди мача с Хофенхайм бях по-угрижен, отколкото преди утрешната среща. Чакам с нетърпение мача срещу Порто. Знам какво ще се случи, ако не достигнем 1/2-финала. Ще приема всичко. Щастлив съм, че съм в такава ситуация тук. Знам, че няма да е лесно. На 100% съм оптимист, че ще успеем. Това е велик клуб, затова не може да се каже, че сме в удобна ситуация. Ясно е, че трябва да направим добро постижение. Когато печелиш, си гений. Когато губиш, имаш много проблеми. Това обаче моята професия. Ако не приемам това положително напрежение, не бих могъл да съм треньор в този клуб. Знаем, че ще бъде сложно, затова нищо не ни изненадва. Порто е страхотен съперник”.

Хулен Лопетеги (Порто): "Трябва да покажем страхотно представяне срещу един от най-великите отбори в историята на Байерн. Очаквам страхотен отбор на Байерн, независимо кои футболисти ще играят и сме подготвени за това, което ще се случи. Ще бъде трудна задача, но ние ще се опитаме да намерим прости отговори. Харесва ни идеята да играем срещу Байерн, който е един от най-добрите отбори в света. Не можем да мислим за това, което може да се случи, ние трябва да се съсредоточим върху играта и да се опитаме да дадем отговор на терена".

 
Днес от 21:45 часа
ring.bg.jpg
Мюнхен, „Алианц Арена“
Съдия: Мартин Аткинсън (Англия)
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Байерн: Нойер, Рафиня, Боатенг, Бадщубер, Бернат, Алонсо, Лам, Тиаго, Гьотце, Мюлер, Левандовски.
Контузени: Том Щарке, Хави Мартинес, Мехди Бенатия, Давид Алаба, Ариен Робен, Бастиан Швайнщайгер, Франк Рибери
Под въпрос: Синан Курт, Хуан Бернат
Наказани: няма
 
Порто: Фабиано, Рикардо, Майкон, Маркано, Мартинс Инди, Ерера, Каземиро, Оливер Торес, Куарешма, Мартинес, Брахими.
Под въпрос: Джаксон Мартинес и Кристиан Тейо
Наказани: Алекс и Данило
 
ВСИЧКИ МАЧОВЕ МЕЖДУ БАЙЕРН И ПОРТО – ТУК

Баланс между двата отбора
: 6 мача, 2 победи за Байерн, 2 равенства, 2 победи за Порто, г.р. 8:8
Байерн срещу португалски отбори: 23 мача, 13 победи, 8 равенства, 2 загуби, 49:17
Порто срещу германски обори: 28 мача, 12 победи, 7 равенства, 9 загуби, г.р. 44:35

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Двата тима вече са два пъти са се срещали на четвъртфинали на КЕШ/ШЛ и в двата случая Байерн продължава напред (1991 и 2000 г.)
* Порто играе четвъртфинал в шампионския турнир на Европа за седми път в историята си. „Драконите“ два пъти са преодолявали тази фаза – Брьондби (1987 г.) и Лион (2004 г.), като и в двата случая печели трофея след това.
* Баварците имат 8 победи и 2 равенства срещу португалски тимове на свой терен.
* Байерн е с четири победи от четири мача до момента в турнира, при голова разлика 13:0.
* Това е 26-и четвъртфинал за баварците в КЕШ/ШЛ, като в 16 случая продължават напред.
* Порто има 3 успеха, 4 равенства и 6 поражения при гостуванията си в Германия.
* Байерн спечели и четирите си домакинства в турнира този сезон.
* „Драконите“ нямат загуба при гостуванията си в турнира този сезон - 3 победи и 2 равенства.
* В мачове на елиминации срещу германци Порто е продължавал 2 пъти и е отпадал 8 пъти
* Томас Мюлер вкара пет гола и направи една асистенция в последните си шест мача в Шампионската лига.
* Порто не е печелил в Германия от победата с 3:1 над Хамбургер в груповата фаза на сезон 2006/07.
-----------------------------------------------------------------------------

Специалисти и фенове не очакват изненади на сблъсъка между Барселона и ПСЖ на „Камп Ноу”. Каталунците отново са сочени за фаворити, след като спечелиха с 3:1 в първия мач като гости в Париж. Те имат само една загуба в последните си 31 домакинства (24 победи) в Шампионската лига.

Шведският голмайстор Златан Ибрахимович и Марко Верати се завръщат за ПСЖ след изтърпени наказания, но треньорът Лоран Блан няма да може да използва контузените Тиаго Силва и Тиаго Мота. Под въпрос до последно ще бъде и участието на бразилския защитник Давид Луис.
 
КАКВО КАЗАХА ТРЕНЬОРИТЕ
Луис Енрике (Барселона): „Не сме фаворити. Резултатът от първия мач е добър, но не е окончателен. Това е реалността и ние трябва да подходим по същия начин, както за първата среща. Нуждаем се от това да изиграем по един перфектен начин и реванша. Ще се стремим да контролираме топката и да пресираме високо нашия съперник. Подготвяме се за един различен мач, но отново трябва да дадем най-доброто, на което сме способни. Да, ние сме един от отборите, които могат да се класират за полуфиналите на Шампионската лига, но ПСЖ също е един от тях. Андрес Иниеста е на мое разположение, както и Жереми Матийо, въпреки че той изпитваше болки в областта на бедрото. И двамата обаче ще са напълно готови. ПСЖ няма да промени своя стил на игра. Сега се завръщат Ибрахимович и Верати. Това са двама много важни футболисти в тяхната постройка. Смятам, че ПСЖ ще бъде още по-силен в сравнение с първия мач. Верати ми харесва много. Винаги съм искал той да бъде част от моя състав, дори и в Рома. Ибрахимович е футболист, който притежава уникални качества. Той е един от най-добрите нападатели в света“.

Лоран Блан (ПСЖ): "Ние трябва да мислим, че можем да отбележим гол и съм сигурен, че ще го направим, но имаме малък шанс да преодолеем Барселона. Не можем да избегнем допускането на голове. Всички отбори, които играят тук в турнира допускат поне един гол. Барселона имат атакуващи играчи с невероятен талант. Тези, които не са тук, не са готови за игра. Бих искал да бъдат в отбора, но това не е възможно и няма смисъл да съжалявам. Трябва да покажем, че искаме да спечелим, да покажем, че сме в състояние да го правим и да дадем повече от себе си, отколкото в първия мач".
 
Днес от 21:45 часа
1_33.jpg
Барселона, „Камп Ноу“
Съдия: Свейн Одвар Моен (Норвегия)
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ 
Барселона: Тер Щеген, Алвеш, Пике, Масчерано, Алба, Ракитич, Бускетс, Шави, Меси, Неймар, Суарес
Контузени: Томас Вермаелен
Под въпрос: няма
Наказан: Даниел Алвес

ПСЖ: Сиригу, Ван дер Вийл, Давид Луис, Маркиньос, Максуел, Верати, Кабай, Матуиди, Кавани, Ибрахимович, Пасторе
Контузени: Тиаго Мота, Тиаго Силва
Под въпрос: Давид Луис
Наказан: Серж Ориер

ДОСЕГАШНИ МАЧОВЕ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ
01.03.1995, ШЛ, 1/4-финал: Барселона – ПСЖ 1:1
15.03.1995, ШЛ, 1/4-финал: ПСЖ – Барселона 2:1
14.05.1997, КНК, финал: Барселона – ПСЖ 1:0
02.04.2013, ШЛ, 1/4-финал: ПСЖ – Барселона 2:2
10.04.2013, ШЛ, 1/4-финал, Барселона – ПСЖ 1:1
30.09.2014, ШЛ, групи: ПСЖ – Барселона 3:2
10.12.2014, ШЛ, групи: Барселона – ПСЖ 3:1
15.04.2015, ШЛ, 1/4-финал, ПСЖ - Барселона 1:3
 
Баланс: 8 мача, 3 победи за Барселона, 3 равенства, 2 победи за ПСЖ, г.р. 14:11
Барселона срещу френски отбори: 20 мача, 11 победи, 5 равенства, 4 загуби, г.р. 40:27
ПСЖ срещу испански отбори: 23 мача, 10 победи, 6 равенства, 7 загуби, г.р. 38:36
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* ПСЖ е единственият отбор, успял да победи Барселона през този сезон в Шампионската лига. Парижани са и единственият тим, вкарал три гола в един мач срещу каталунците в турнира от сезон 2013/14 насам.
* Барса е в серия от седем поредни победи в Шампионската лига.
* Това е трети четвъртфинал на Шампионската лига между двата отбора. През 1995 г. ПСЖ продължава напред, а Барса се класира на полуфиналите през 2013 г.
* Барселона и ПСЖ вкараха поне по един гол в осемте мача помежду си в Шампионската лига.
*  Каталунците имат 6 победи, 2 равенства и 1 загуба срещу французи на "Камп Ноу"
* Барселона е на четвъртфинал на Шампионската лига за 18-и път в историята си, като в девет случая е продължавал напред.
* ПСЖ е участвал три пъти на 1/4-финал в турнира, като в последните два сезона не успя да продължи напред.
* Парижани са отборът с най-много допуснати голове в турнира до момента (13) сред четвъртфиналистите.
* ПСЖ има 4 победи, 2 равенства и 4 поражения в Испания.
* Парижани са играли само веднъж на 1/2-финал в турнира - през сезон 1994/95.

Всичко от Шампионската лига - ТУК
Изминалите и предстоящите мачове в Шампионската лига, както и историята на досегашните надпревари можете да намерите ТУК!

Шампионска лига, елиминационна фаза, сезон 2014/15 - ТУК