Юрген Клоп официално обяви, че напуска Борусия (Дортмунд) след края на сезона. Така 47-годишният специалист слага край на седемгодишно плодотворно сътрудничество с „жълто-черните“, в което той превърна един закъсал финансово клуб и намиращ се в криза отбор в съперник, с който всички се съобразяват.
 
Освен това за тези седем години в Дортмунд очилатият специалист се превърна в любимец на футболните фенове по цял свят, които се радваха не само на успехите му, но и на неговите емоционални изблици край страничната линия. Юрген Клоп дори се превърна в моден законодател, тъй като мнозина започнаха да копират стила му на обличане, небръстания вид и модела на очила, които носи.
 
В периода си начело на Борусия (Дортмунд) Клоп се доказа като специалист, който работи успешно с неизвестни футболисти и ги превръща в звезди. Типичен пример е Шинджи Кагава. Японецът беше привлечен от Серезо Осака на „Сигнал Идуна Парк“ през лятото на 2010 г. срещу 350 000 евро, а две години по-късно беше продаден на Манчестър Юнайтед за 16 милиона евро.
 
2_09.jpgКлоп откри Роберт Левандовски в Полша и го купи от Лех (Познан) за 4,5 милиона евро през 2010 г., а полякът се оказа с важна роля за спечелените две титли и една Купа на Германия. Клоп наложи 18-годишния Марио Гьотце в първия отбор на Борусия. За негови открития може да считат Кевин Гроскройц (привлечен от Рот-Вайс Ален), Марсел Шмелцер, Ерик Дурм и Невен Суботич, който премина от Майнц при „жълто-черните“ заедно с треньора.
 
ФАКТИ ОТ КАРИЕРАТА НА КЛОП
* Роден е на 16 юни 1967 г. в Щутгарт
* Започва в Майнц на 11-годишна възраст и остава в клуба до края на кариерата си през 2001 г. Първоначално играе като нападател, а през 1995 г. се преквалифицира като защитник. При „червено-белите“ през сезон 1998-99 е съотборник с Емил Костадинов.
* Веднага след края на кариерата си поема Майнц и в седемгодишния си престой начело на тима извежда отбора до промоция в Бундеслигата и участие в Купата на УЕФА (сезон 2005-06), но отпада в последния квалификационен кръг от бъдещия победител в турнира Севиля.
* През 2008 г. преговаря с Хамбургер, но след негативен коментар на скаутите на клуба относно неговата визия отказва да поеме отбора и подписва с Борусия (Дортмунд). С "жълто-черните" печели шампионските титли през 2011 и 2012 г., Купата на Германия през 2012 г. и Суперкупата на Германия през 2013 и 2014 г. През 2013 г. извежда тима до финал в Шампионската лига, където губи от Байерн.
* Остроумен, емоционален и открит Клоп се превърна в награждаван телевизионен коментатор. С изявите си по германската национална телевизия по време на световните първенства през 2006 и 2010 г. Юрген Клоп дори си спечели прозвището Телевизионният национален селекционер.
* Емоционалният му характер често е бил причиназа избухвания по време на мачовете и конфликти със съдиите, което му е носило наказания в Бундеслигата и Шампионската лига.
* На 15 април 2015 г. Юрген Клоп обяви, че напуска Борусия (Дортмунд) след края на сезона. Той посочи като причина слабото представяне на отбора, който в един момент дори беше на дъното на класирането. Веднага се появиха спекулации, че следващият треньор на „жълто-черните“ може да бъде Томас Тухел, който година след Клоп застана начело на Майнц.

КАРИЕРАТА НА КЛОП В БОРУСИЯ (ДОРТМУНД) В СНИМКИ
Първата песконференция като треньор на тима – 1 юли 2008 г.
2_21.jpg

Първата шампионска титла през 2011 г.
2_22.jpg

Триумф в Купата на Германия през 2012 г.
2_23.jpg
 
Втората титла с Борусия (Дортмунд) през 2012 г.
2_24.jpg

Емоциите спечелиха на Клоп огромни симпатии и му навлякоха проблеми със съдиите
2_25.jpg

2_26.jpg

2_27.jpg
 
2_28.jpg

2_29.jpg