През миналата седмица популярното британско списание „Four Four Two“ сложи на първата си страница снимка на Юрген Клоп и попита: „Кой ще вземе най-търсения треньор в света?“ Ако изданието беше немско, човекът на корицата щеше да бъде друг. Най-търсеният треньор в Германия в момента не е Клоп, а друг бивш наставник на Майнц – Томас Тухел.
 
Преди повече от година той обяви, че достатъчно дълго е бил начело на Майнц и напусна. След това отиде на литургия в църквата. Оттогава името на 41-годишния специалист беше свързвано с най-различни отбори – от елитните Шалке 04 и Щутгарт до втородивизионния Разен Балшпорт (Лайпциг). Преди Мондиал 2014 се твърдеше, че може да стане асистент на Йохам Льов. След това слуховете го пращаха за асистент на Пеп Гуардиола в Байерн с идеята после да наследи испанеца след изтичането на договора му през 2016 г.
 
1_3.jpgВсички тези предположения бяха направени за специалист, който през кариерата си на треньор не е спечелил никакъв трофей на професионално ниво. Въпреки това харизмата на Тухел в Германия е толкова силна, че е сочен за липсващото звено между Клоп и Гуардиола.
 
Сега се появиха информации, че Тухел може да поеме Хамбургер през лятото, но при условие, че тимът запази мястото си в Бундеслигата. Решението за назначението на бившия треньор на Майнц начело на носителя на КЕШ за 1983 г. ще бъде взето от трима души – спортният директор Петер Кнебел, председателят на борда Дитмар Байерсдорфер и генералният мениджър Бернхард Петер. Наскоро сп. „Кикер“ посвети материал на тримата, който беше озаглавен „Комарджиите“.
 
Заглавието беше във връзка с факта, че отборът води битка за оцеляване и за втори път през сезона смени треньора, но назначи човек с минимален опит. Вместо изявен специалист, начело на Хамбургер беше сложен Кнебел. Неговият опит се изчерпва в юношите на Нюрнберг и изпадане от втора швейцарска дивизия с Винтертур през 1999 г.
 
За да останем в комарджийската терминология, Хамбургер в момента е „ол ин“ (заложено е всичко), докато се чака добро стечение на обстоятелствата. Хамбургер е на 16-о място с 25 точки, на три пред зоната на изпадащите. Сегашната позиция позволява на тима да играе плейоф за оставане в Бундеслигата срещу третия от втора дивизия. Въпреки това от клуба искат да имат свободен ход за назначението на Томас Тухел.
 
За да разберем защо клуб, който е шесткратен шампион на Германия, поема този риск, трябва да се върнем към един дъждовен вторник през февруари 2008 г. В този ден трима представители на Хамбургер – председателят на борда на директорите Бернд Хофман, членът на борда Катя Краус и тогавашният спортен директор Дитмар Байерсдорфер седят в апартамента на Юрген Клоп в Майнц.
 
По това време Хамбургер се нуждае от треньор, който да наследи Хууб Стевенс през лятото. Клоп пък е начело на втородивизионния Майнц, но се радва на невероятна популярност – също както Тухел в наши дни. Байер (Леверкузен) и Байерн дори обмислят назначението на Юрген Клоп.
 
„Хамбургер Абенблад“ твърди, че дори е била уговорена бъдещата заплата на Клоп като треньор на Хамбургер. Хофман и Краус твърдо подкрепят назначение на тогавашния треньор на Майнц, тъй като са силно впечатлени от разговора през онзи февруарски ден. Има един проблем – Байерсдорфер не е толкова убеден. Той предпочита други трима специалисти – германеца Бруно Лабадия, холандеца Фред Рутен и швейцареца Кристиан Грос. Двамата чужденци имат огромен опит, а Лабадия е бивш играч на Хамбургер.
 
1_5.jpgСлед като Хофман и Байерсдорфер не успяват да се разберат за треньора, група скаути са пратени да наблюдават четиримата кандидати, за да бъде избран най-добрият. Полученото досие за Клоп е изключително критично. Наблюдателите се оплакали, че той закъснява за тренировка, ходи със скъсани дънки, не се бръсне и е непочтителен. Според тях Хамбургер не се нуждае от хулиган в дънки, а от старомоден специалист, който да запази дисциплината в отбора, наложена от Стевенс.
 
Когато Юрген Клоп разбрал за написаното в доклада, бил изключително ядосан. Той се обадил на Байерсдорфер и заявил, че повече не се интересува от работа в Хамбургер. „Всеки, който ме познава, знае как работя. Колкото за закъснението, аз бях предупредил за него. От тази забележка наистина ме заболя, тъй като едва ли има по-пунктоален човек от мен“, коментира Клоп пред „Билд ам Зонтаг“.
 
Няколко месеца след това Юрген Клоп поема Борусия (Дортмунд). Дитмар Байерсдорфер и Бернд Хофман не постигат разбирателство за нито един от другите кандидати. Начело на тима застава холандецът Мартин Йол. Той се справя добре, но напуска само след година, тъй като получава оферта от Аякс. Следва невероятна треньорска въртележка. Петер Кнебел е 11-ият специалист, който води Хамбургер след напускането на Йол преди близо шест години. Не е нужно да се отбелязва, че Борусия (Дортмунд) е с един и същи човек начело на тима през всичкото това време – Юрген Клоп.
 
През миналото лято Байерсдорфер се завърна в Хамбургер. Той добре знае, че ако през 2008 г. беше постигнал разбирателство с Хофман, сега ситуацията в клуба щеше да бъде друга. Съдбата рядко дава възможност на човек да поправи грешката си, но Дитмар Байерсдорфер в момента я има. Сега ключовите хора в Хамбургер са намерили подходящия човек, но пък възможността да подпишат с Томас Тухел е малка. Затова начело на отбора не беше назначен опитен треньор след уволнението на Йозеф Цинбауер в края на март.
 
1_4.jpgВместо да се обърне към изпитани и безработни в момента специалисти като Армин Фе, Бруно Лабадия, Бернд Шустер, Феликс Магат или Мартин Йол, Байерсдорфер назначи спортния директор Петер Кнебел. И двамата знаят, че това може да бъде единствения безболезнен ход заради вероятното идване на Томас Тухел през лятото.
 
Назначението на Кнебел обаче е поредният хазартен ход, тъй като в първия си мач под негово ръководство отборът загуби с 0:4 от Байер (Лeверкузен). Това изправи тима на ръба от изпадане. Трудно е да се намери доказателство в подкрепа на комарджийския ход на Хамбургер. Клубовете много добре знаят, че намирането на подходящ треньор често опита до късмет. През 2008 г. Томас Дол изведе Борусия (Дортмунд) до финал за Купата на Германия и обяви, че напуска в края на сезона. Това позволи на „жълто-черните“ да вземат Юрген Клоп.
 
На пръв поглед ходът на Хамбургер изглежда като изгубен залог. Клубът не е играл в евротурнирите от 2010 г., за трети път в рамките на последните четири години се бори за мястото си в Бундеслигата, а задълженията са около 100 милиона евро.
 
Затова втородивизионният Разен Балшпорт (Лайпциг) изглежда логичен избор за Тухел. Тимът разполага с финансовия гръб на „Ред Бул“. Клубът не носи името на компанията, по подобие на Ред Бул Залцбург и Ред Булс Ню Йорк, заради германското законодателство, което забранява имената отбори да носят името на фирма. Единственото изключение е заради Байер (Леверкузен), който е създаден с това далеч преди приемането на закона. Но в Лайпциг 41-годишният Тухел ще бъде подложен на невероятно напрежение заради задължителното преследване на класиране в елита. Освен това бившият треньор на Майнц, който беше наречен диктатор от бившия играч на тима Хайнц Мюлер, ще трябва да дава доклад пред директора по футболните въпроси на компанията „Ред Бул“ - Ралф Рангник.
 
От друга страна Хамбургер може да се окаже правилен избор за Томас Тухел. Клубът има много проблеми, но самият отбор има голям потенциал. Такъв ход на треньора няма да се отличава много от решението на Клоп да поеме Борусия (Дортмунд) през 2008 г. Тогава „жълто-черните“ имаха дългове от 70 милиона евро, а участие в евротурнирите беше само мечта на феновете. Всички знаят какво се случи след това. Борусия спечели две поредни шампионски титли в Бундеслигата и игра финал в Шампионската лига.

УЛИ ХЕСЕ, ESPN