Кабо Верде нанесе нечувано унижение на Португалия. Отборът от бившата португалска колония победи надменните момчета на селекционера Фернандо Сантош с 2:0 в контрола. Феновете по трибуните на "Антонио Коимбра да Мота" в Ещорил и милиони пред екраните не можеха да повярват на очите си след последния съдийски сигнал. Преди проверката португалците обещаха да дарят всички приходи от мача за жителите на остров Фогу (един от островите на Кабо Верде), които пострадаха от изригване на вулкан.

Домакините нямат никакво оправдание за резила, въпреки че излязоха в доста експериментален състав и без най-голямата си звезда Кристиано Роналдо. Нито един от 11-те, победили Сърбия с 2:1 в евроквалификация през уикенда, не се появи сега на терена. Халфът на ЦСКА Луис Соарес - Платини започна титуляр за гостите и беше сменен в 62-ата минута от Бабанко. Бившето крило на "Левски" Гари Родригес пък влезе като резерва в 80-ата минута, когато смени един от голмайсторите Одаир Фортеш.

Нападателят, който по ирония на съдбата празнуваше и рожден ден, откри резултата в 38-ата минута. Всъщност подарък му поднесе вратарят на португалците Антони Лопес, който проспа едно центриране на Фортеш отдясно и топката спря в мрежата му - 0:1.
Само пет минути по-късно този път Елдон центрира в наказателното поле, а оставеният непокрит Жеже изпревари Андре Пинто и вкара за 0:2 в празната врата. След почивката отлични изяви имаше вратарят на гостите Вожиня. Домакините доиграха срещата с 10 души, след като Пинто получи директен червен картон за фаул срещу Елдон.

Португалия за първи път в своята история загуби контрола срещу отбор от Африка след 11 мача без загуба (8 победи и 3 ремита). Тимът от Кабо Верде пък беше спечелил едва два от последните си 17 приятелски срещи.