Малцина вярваха, че Ивайло Петев ще запише успешен дебют начело на националите. Първото му официално изпитание бе повече от сериозно – срещу Италия, макар и у дома. 39-годишният специалист обаче запуши устите на всички, показвайки ни, че нито е гол, нито е съблечен. Даже стане обратното – Петев ги съблече тези, които не му вярваха…

Разлика от състава на Пенев и този на Петев почти нямаше. Имаше обаче мотивация и най-важното – стойностна игра. Националите заложиха на бързи пасове с едно докосване на топката и на изключителна тактическа грамотност. Даже при 2:1 за нас не се върнаха назад, а търсеха и третия гол. Малко не им достигна да спечелят, но поне накараха феновете, предпочели да седна на салатка пред телевизора, да съжаляват, че не са отишли на стадиона.

Ивайло заслужава адмирации не само заради отличната подредба на стартовия състав и на воденето на мача, а и заради оптимизма си. Но не онзи с привкус на популизъм, а напълно покрит с аргументи и действия. Още седмици преди евроквалификацията с Италия Петев на няколко пъти заяви, че е убеден в едно – България няма да загуби.

Тук вмъкваме един много любопитен факт. Предният селекционер Любослав Пенев също дебютира срещу Италия. И пак в квалификация, макар и световна. Мачът отново бе в София и завърши със същия резултат – 2:2. Тогава натиснахме клаксоните и започнахме да възхваляваме Любо. Впоследствие видяхте какво се получи.

Така че – не е важно как започваш, а как ще свършиш. То е ясно, че шансовете ни за Евро 2016 са минорни, въпреки че все още съществуват. Въпросът е Петев да изгради солиден отбор, чиято цел – класирането за Мондиала в Русия, да бъде съвсем реалистична. Сигурно е едно – в Ивайло има много хляб и той ще стори и невъзможното България най-после да успее.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ

Нашата група "Н" за европейските квалификации