Един от крупните акционери на ЦСКА Юлиан Инджов отново потвърди, че след отказа си да поеме управлението на клуба, ще предостави акциите си на феновете.

Строителният предприемач гостува в студиото на БНТ, където показа и собственоръчно подписа специално пълномощно, с което предоставя ценните си книжа на избрани от привържениците лица. От думите му стана ясно, че той се отказва от 2 милиона лева в полза на ЦСКА. На толкова възлизат акциите му, които си беше закупил миналата година.

Инджов съобщи, че и другият крупен акционер Петър Манджуков е готов да стори същото. Двамата предлагат план за спасението на ЦСКА, но на споразумението трябва да се подпише и Александър Томов.

"Тук пред вас искам да съобщя, че се отказвам от 1 милион евро в полза на футболен клуб ЦСКА. На тази сума възлизат моите акции, които съм обещал да връча на феновете. Никога няма да поискам да ми ги върнат. Господин Манджуков също. Господин Томов да подпише споразумението, с което да прехвърли акциите на феновете.

Ако това бъде сторено, трябва да последва финансова ревизия в клуба, след която да стане ясно колко точно са дълговете на клуба - дали са 15, 17, 20 или 30 милиона лева", каза още Инджов, който се усъмни чия собственост е "Лира Инвестмънт" - компанията, държаща акциите на ЦСКА.

"Следващата стъпка е запалянковците да говорят с кандидат-инвеститори, включително и с господин Томов, които да се ангажират не само с плащането на старите задължения, но и да дават за издръжката на клуба. Освен това е нужно да се подобрява инфраструктурата на стадион "Българска армия". Може да се направи паркинг, който да обслужва метростанцията", назова идеите си Инджов.

"ЦСКА представлява едно огромно блато. То трябва да се пресуши по някакъв начин. Необходимо условие за получаването на лиценз е финансов отчет на ЦСКА. Опитах се да намеря, но не успях. Положих доста усилия, така и не стигнах до нещо точно и конкретно. Този финансов отчет би трябвало да е публичен. Да се публикува и всички да имат достъп до него. Аз съм акционер от ноември миналата година, близо 6 месеца съм в клуба, а такива документи не видях", заяви още Инджов.

"Виждал съм проектобюджет, който бе върнат за донаписване или доработка. Приходната част на един футболен клуб от моите наблюдения, от рода на ЦСКА и "Левски", не е по-голяма от 3 милиона лева на година. Приходите са от билети, реклами, телевизионни права, продажба на фланелки и други артикули. А разходната част я знаят може би само господин Томов и господин Тодоров, но по мои сметки е 12-13 милиона лева на година. Понякога дефицитът може да стигне и 10 милиона", обясни Юлиан Инджов.

"Като акционер си направих труда да видя в Българския футболен съюз каква е необходимата сума за получаване на лиценз. Получих приблизителна сума. Когато попитах беше 1 милион и 800 хиляди лева. В момента клубът няма откъде да ги плати", каза бизнесменът.

"В понеделник помолих Александър Тодоров да помоли тези, които имат взимания от клуба, да си намалят претенциите. Може би тази цифра щеше да се редуцира, ако бяха подписани споразумения с хората, на които ЦСКА е длъжник. Аз такива документи не видях, в които сумата да е намалена до тези 800 хиляди лева", продължи Инджов.