Легендарният руски режисьор Никита Михалков ще заснеме филм за финала на баскетболния турнир от олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. Тогава СССР побеждава САЩ в изключително оспорван мач, който завършва по инфарктен начин и подаване на жалба от страна на американците.
 
Новината беше съобщена от продуцентите на филма, които са възложили заснемането на лентата на студиото на 69-годишния Михалков - „Три Тэ“. Очаква се филмът да бъде на екран през есента на 2016 г., а бюджетът е повече от 350 милиона рубли.
 
На 9 септември 1972 г. СССР печели най-спорната олимпийска титла в баскетбола след успех с 51:50 над САЩ. Три секунди преди края на мача американците имат една точка аванс. По всичко личи, че “янките” взимат олимпийското злато, след като Съветският съюз не успява да вкара в последната си атака.
 
“Сборная” обаче твърди, че е бил поискан тайм-аут и реферът прекъсва мача. Времето е върнато. СССР пак не успява да вкарва и САЩ отново ликува. Настава ново объркване. Оказва се, че часовникът все още не е бил стартиран, когато топката е била пусната в игра.
 
С намесата на генералния секретар на ФИБА са назначени нови 3 секунди. Този път “сборная” успява да вземе победата, след като Сергей Белов овладява дългия пас и вкарва през двама американски играчи. Така СССР слага край на победната серия от 63 мача на американците на олимпийски игри. Управителното тяло на световния баскетбол отхвърля протеста на “янките”, които пък отказват да вземат сребърните си медали.