Българската федерация по щанги поиска отваряне на „Б” пробите на щангистите от националния ни отбор, които бяха заловени със забраненото вещество станозолол.

"Изпратихме писмо до Международната федерация по вдигане на тежести с искане от състезателите персонално, защото такива са правилата, за отварянето на „Б“ пробите. Не е вярно, че се отказваме от повторния анализ, ще търсим истината докрай, защото вярваме, че сме невинни”, съобщи генералният секретар на Българската федерация по щанги Борислав Гидиков.

Представител на федерацията няма да присъства на втория тест, който ако потвърди резултата, ще даде подробности за количеството на откритото забранено вещество.

В същото време България официално изтегли всички щангисти от участие на Европейското първенство в Грузия. "Българските атлети няма да участват в никакви международни събития, докато случаят не се изясни”, заявяват от Българската федерация по вдигане на тежести.

Генсекът на Европейската федерация Хасан Акуш е обещал да се върнат 12 070 евро, платени за първенството в Грузия. Вървят преговори и с фирмите, от които са купени самолетните билети за Тбилиси, които вече са излишни.