Легендарният треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев е категоричен, че проблемът с поредния допинг скандал е създаден отвътре. Целта е смяна на властта във федерацията.

"За всичко това, което се случи, вината е българска. Става въпрос за вътрешно дело. Вина имат много инстанции. Води се жестока битка след случая в Пекин през 2008 г., когато 11 български състезатели бяха хванати с допинг преди Олимпийските игри. Федерацията тогава беше сменена. Антон Коджабашев отпадна и от тогава започна активна подготовка той да се върне на бял кон, заяви Абаджиев пред TV7.

- Не мога да кажа кой е най-виновен. Както Пламен Аспарухов преди, така и тези сега знаят много добре, че този забранен препарат остава в организма много дълго, около шест месеца. Той не може да посегне и да направи грешка. Станозололът също половин година остава в организма. Треньорът го знае отлично. Той не може да го сложи, ако не му разреши по-висшестоящ. Ако има разумно централно ръководство, нека да направи реформа по тези въпроси, за тези, които подготвят спортисти. Министерството на спорта трябва да поеме своята роля. Голям приятел ми беше Свилен Нейков, предишният министър. Той направи жена си олимпийска шампионка. Очаквах да го върнат на поста, но не го направиха. Парите не са толкова важни. Ако методиката не е правилна, ако не е съобразена със законите на приспособяването, нищо няма да се получи."


Ето и имената на 11-те щангисти, в чиито проби е установено наличието на станозолол:

МЪЖЕ:
Асен Мурадов и Ферди Назиф (кат. 56 кг), Владимир Урумов, Стоян Енев и Ивайло Филев (62 кг), Деян Минчев (69 кг), Демир Демирев (77 кг) и Иван Марков (85 кг)

ЖЕНИ:
Надежда Мей (48 кг), Мая Иванова (53 кг) и Милка Манева (63 кг).