Преди около двайсет години легендарният Аспарух Никодимов – Паро напусна треньорския пост на Дунав Русе по начин, подобен на този, по който Стойчо Младенов си тръгна от ЦСКА през миналата седмица. Тогава в Дунав се разпореждаше строителният предприемач Димитър Барбуков, които по онова време беше смятан за един от най-големите родни бизнесмени. Русенци цяло десетилетие нямаха отбора в елита, въпреки, че през този период за отбора от красивия дунавски град играха много елитни футболисти. Барбуков назначи Паро за треньор, а селектираният от червената легенда отбор оглави класирането във втория ешелон още в началото на първенството.
 
 В средата на пролетния дял мисията изглеждаше изпълнена, защото Дунав водеше убедително, а и вторият в крайното класиране печелеше промоция. Тогава обаче заговори егото на Барбуков, който заяви, че не е доволен, защото бил дал милиони, а отборът му печелел срещите си с малка разлика.
 
По време на един мач бизнесменът нахлул през почивката в съблекалнята на своя тим и със строг тон се опитал да уплаши треньорите.
 
„Засега оставате, защото попитах публиката и тя каза да не ви сменям“. „Щом като ще питаш публиката, аз още след този мач си тръгвам“, отговорил му Никодимов.

Паро изпълни заканата си, а Барбуков назначи на негово място "синята" легенда Добромир Жечев. За изненада на строителния предприемач, Дунав се срина толкова бързо и мощно, че не можа да се задържи и на второто място.

Всичко това наподобява събитията, които се разиграха на „Армията“ в последните месеци, защото по думите на Петър Манджуков още когато ЦСКА водеше в класирането, той е обсъждал с боса на Лудогорец Кирил Домусчиев колко по-голяма е заплатата на Стойчо Младенов от тази на треньора на разградския тим.

Какво точно са си казали двамата бизнесмени, не е известно, но се знае, че Манджуков спря да дава пари за възстановителни медикаменти на "червените", въпреки че в същото време конкурентите от Разград разполагаха с възможностите на цял фармацевтичен завод.

А когато ЦСКА се завърна от Анталия и Стойчо търсеше терен за тренировки в столицата, а Томов пари за просрочените заплати и за изплащане на безбройните вересии, наследени от "Титан", други акционери обясняваха, че единствената разлика между ЦСКА и Лудогорец е заплатата на Екзекутора на Ливърпул. Защото наред с тази заплата на „Армията“ било осигурено всичко необходимо за победа в първенството.
 
В крайна сметка Стойчо прие задължителното изискване за спечелване на титлата като „примка на шията“ и абдикира. И все пак, въпреки, че с оттеглянето на Екзекутора едно от нескритите желание на Домусчиев се изпълни, пред неговия отбор все още стои заплахата да изпусне титлата.
 
Затова е много любопитно не само кой ще наследи Младенов, но и кой акционер как ще подкрепи новия наставник. Защото в историята на ЦСКА треньорските смени неведнъж са водели до много тежки негативни последствия. Достатъчно е да се знае, че отрицателният шампионатен баланс с вечния съперник от Герена е натрупан предимно след уволненията на Аспарух Никодимов през 1982 г. –   шест последователни загуби само в мачовете за първенство и през 1992 г., когато след една победа последваха седем шампионатни поражения от сините.
 
Разбира се, има и примери, когато треньорската рокада е имала положителен ефект. Така беше през 2002 г., когато Стойчо Младенов беше назначен в на „Армията“ още в началото на годината и имаше няколко месеца за да подготви селекцията и треньорските си планове, които след това доведоха до шампионската титла, която армейците не бяха печелили цели шест години.

Такова беше и назначението на Паро Никодимов през пролетта на 1979 г. Тогава ЦСКА не беше елиминирал отбор в евротурнирите от 1973 г., а последната титла на червените датираше от 1976 г.

С Паро ЦСКА спечели четири поредни шампионски титли, а в турнира за КЕШ по същото време отстрани еврошамионите Нотингам и Ливрпул, както и колоси като първенците на Испания и Франция Реал Сосиедад и Монако. Какво ще се случи сега в Борисовата градина, предстои да разберем до часове, но историята показва, че неуважението към старите и новите наставници не води ЦСКА към нищо добро.
ВАЛЕНТИН ВАСИЛЕВ