Лукойл Академик спечели дербито с Балкан Ботевград от поредния кръг на баскетболното ни първенство с 90:75. Дебют като старши треньор начело на домакините от Правец направи Мирослав Ралчев, който наследи Йовица Арсич след провала за Купата на България. Това бе и дебютен успех за новия спортен директор Тодор Стойков, който пое поста от Сашо Везенков. Големият шеф на Лукойл Академик Валентин Златев изгледа дербито в компанията именно на Везенков и Стойков.

Регионалното дерби се получи, като гостите от Ботевград дори водеха на полувремето с 51:43. Именно третата част обаче се превърна в разковничето на двубоя, в която Лукойл Академик спечели с 30:13. Голямата заслуга за успеха на домакините бе стрелбата от тройката. Няма да бъде грешка, ако бъде казано, че тимът от Правец имаше страхотен късмет от зоната за трите точки и именно с това спечели двубоя. Третата част завърши при резултат 73:64 и разликата бе поддържана и в последните десет минути.

Никола Драгович с 22 точки и 5/8 от тройката, Христо Захариев с 21 точки и 5/5 от тройката, Тери Смит с 14 точки и 3/6 от тройката, Даниел Браун с 13 точки и 16 асистенции бяха в дъното на триумфа. За Балкан Вукота Павич с 13 точки и капитанът Павел Маринов с 12 точки бяха най-добри за гостите. Иван Лилов изигра нов слаб важен мач (както срещу Черно море за Купата на България) и остана само с 6 точки.

Лукойл Академик имаше убийствен процент от тройката - 57,6% с 19 вкарани от 33 опита. Балкан бяха на другия полюс - с пет реализирани от 23 опита - 21,7%./БЛИЦ