Рафаел Надал спечели първата си титла от близо девет месеца, след като се наложи с 6:4, 6:1 над Хуан Монако на финала в Буенос Айрес. Испанецът не беше играл финал след триумфа си на Ролан Гарос през миналата година.
 
Срещата беше забавена с два часа заради дъжда над аржентинската столица, но това не спря Надал, който направи два пробива в първия сет, а след това доминираше във втората част. Левичарят от Майорка се наложи над 60-ия в света аржентинец за 1:26 часа игра.
 
По този начин Кралят на клея изравни рекорда на Гийермо Вилас от 46 титли на клей. Бившият аржентински тенисист, който изгледа мача между Надал и Монако от трибуните, спечели своите трофеи през 70-те и 80-те години на ХХ век.
 
Рафа Надал вече има 65 титли в кариерата си, с което изпревари Бьорн Борг и Пит Сампрас и се нареди на пето място във вечната ранглиста на световния тенис. Пред него са само Джими Конърс (109), Иван Лендъл (94), Роджър Федерер (84) и Джон Макенроу (77).
 
Това беше първа титла за 28-годишния Надал от турнира в Буенос Айрес. С неговия успех се продължи седемгодишната традиция надпреварата в аржентинската столица да се печели от испанци. В предишните три години трофея взимаше Давид Ферер.