Челси победи градския си съперник Тотнъм с 2:0 в лондонски финал на „Уелбли” и триумфира с Купата на Лигата за пети път в историята след 1965, 1998, 2005 и 2007 година. Това е и първи за сезона трофей за „сините”, които са и основни фаворити за спечелване на титлата в английската Висша лига. Мениджърът на Тотнъм Маурисио Почетино пък пропусна отлична възможност да вземе първата си купа в своята кариера.

Съперниците започнаха предпазливо и в първите минути играчите на двата тима мислеха повече за играта си в отбрана, отколкото за тази в предни позиции. Постепенно Челси започна по-често да поглежда към противниковата врата.

В 24-ата минута Еден Азар се озова на прекрасна позиция, навлезе остро в наказателното поле и шутира, но коженото кълбо срещна тялото в бранител на Тотнъм.

След половин час Диего Коста удари с ръка в лицето Набил Бенталеб, но действията на бразилеца с испански паспорт останаха незабелязани от главния рефер Антъни Тейлър.

Натискът на „сините“ даде резултат в последните секунди на първата част, когато Челси получи правото да изпълни свободен удар. Вилиан центрира прецизно в малкото наказателно поле, където Курт Зума асистира на капитана Джон Тери, реализирал за 1:0.

След почивката в 48-ата минута Сеск Фабрегас имаше отлична възможност и стреля със задна ножица, но този път късметът на бе на страната на „шпорите“.

В 56-ата минута след комбинация в центъра на терена между Вилиан и Фабрегас, последния видя включилия се отляво Диаго Коста, който пое и навлезе по диагонала, стреля силно. Получи се рикошет в крака на защитника Кайл Уокър, топката излъга Уго Лорис и влетя в мрежата му за 2:0.

След втория гол Тотнъм тотално свали гарда и трудно успяваше да се противопостави на своя противник под проливния дъжд на „Уембли”. „Шпорите” се опитаха да упражнят натиск, който обаче не доведе до желания резултат.

Челси - Тотнъм 2:0
1:0 Джон Тери (45), 2:0 2:0 Кайл Уолкър (56-автогол)
0.9zLG.jpg