Треньорът на Черно море Никола Спасов даде обширно интервю в предаването „Спорт+“ по „ТВ+“. Той коментира претенциите на Славия след загубата с 0:2 от „моряците“ в петък. Спорен него реакцията на „белите“ е била грозна. Спасов призна, че място в първата шестица ще бъде равносилно на шампионска титла за Черно море.
 
- Какво се получи и какво не се получи от играта на Черно море срещу Славия?
- Получи се най-важното – взехме трите точки. Имахме много добри моменти, имахме и слабости моменти в играта. Като цяло съм доволен от развоя на мача и от крайния резултат най-вече.
 
- Основателни ли са претенциите на гостите към съдийството?
- Е, с това вече абсолютно не съм съгласен. Не ми хареса реакцията от Славия, беше много грозно. Претенциите на гостите бяха необясними за мен – при една явна дузпа, при която трябва да се покаже и червен картон. Не разбрах защо имаше такъв натиск върху съдията. Същият рефер (б.р. Ивайло Стоянов) свири мача ни със Славия в София за Купата. Тогава завършихме 2:2, а съдията в никакъв случай не ни толерираше. Венци Стефанов знае кой е поръчал съдията – сигурно знае, защото ние не сме го поръчали.
 
- Значи нямаше червен килим...
- Много смешно беше това с червения килим. Просто не можах да разбера в кой момент Славия заслужаваше да ни победи. Нека хората, ако имат възможност, да гледат и да преценят. Не желая да коментирам треньора на Славия, който ми е колега и приятел. Проблемите на един отбор не трябва да се търсят в съдиите. От толкова време съм във футбола, такъв натиск върху реферите не съществува никъде по света.
 
- Какви са шансовете на Черно море за влизане в шестицата?
- Шансовете ни минават пред две победи – срещу Локомотив (София) в столицата и у дома срещу Хасково. Естествено, не зависи всичко от нас, - другите отбори трябва да губят точки. Но това е, което трябва да направим ние – да спечелим двата мача. Ако влезем в шестицата, за нас ще бъде все едно сме взели титлата.
 
- Защо в края на миналия полусезон от Черно море си тръгнаха ключови футболисти – Александър Александров, Миро Манолов, Илко Пиргов, Димо Атанасов?
- Всички изброени футболисти имаха опции с изключение на Димо Атанасов, когото аз освободих. Разделихме се по взаимно съгласие съвсем приятелски. Сашо сам поиска да смени климата, след като му свърши договора. Миро Манолов и Пиргов имаха договори до Нова година, предложихме им да ги продължат, но те не бяха доволни от условията. Намериха си отбори, разделихме се приятелски, нямаше претенции един към друг.
 
- Черно море попълни ли с нужните футболисти освободените места?
- Направихме нелоша селекция, като привлякохме предимно опитни футболисти. Само Бижев е с по-малко опит. За нас беше много важно да стартираме силно пролетта – петте мача за първенство и за купата, два от които вече изиграхме.
 
- Преди години изведохте Черно море и до европейската сцена. След това се разделихте. Каква беше причината?
- Трябваше да се промени нещо в клуба, така прецениха шефовете. Аз не се сърдя.
 
- Не се ли чувствате обиден?
- Не. Като мина време, бях много по-доволен от това, че ме освободиха. По това време нямах много опит като старши треньор. Тези 5 години, през които не бях в Черно море, работих с два отбора в Македония и три в България. Винаги е положително да работиш това, което обичаш, и да трупаш опит. Обидното беше, че не успях да си намеря български отбор на по-високо ниво. Полезна ми беше тази промяна, отрезвително действа.

- От какво се нуждае Черно море, за да играе отново отборът в Европа?
- Трябва да започнем от инфраструктурата – да има къде да играе отборът, ако излезе в Европа.

- Много хора не харесват стадиона във Варна и оправдават с него резултатите си срещу Черно море?
- Вижте, аз ги оправдавам тези, които не харесват стадиона и най-вече настилката. Условията са еднакво трудни и за двата отбора. И на мен не ми е приятно да играем на нашия терен, когато вали дъжд, не ми харесват условията на стадиона. Но това не зависи от мен. През новия сезон разбирам,че ще имаме нов стадион с нова настилка – или поне ще бъде в близко време.

- Варна ли е вашият град?
- Такъв ми е късметът. И като футболист дойдох тук, и жена имах варненка, дъщеря ми е варненка. Голяма част от живота ми мина във Варна, много малко хора знаят, че всъщност съм от София.
 
Красимир МИНЕВ, „ТВ +“

Следете с БЛИЦ: "А" група - трансфери и зимна подготовка

"А" група - сезон 2014/15, програма, резултати и листа на голмайсторите

Купа на България - сезон 2014/2015