Футболна Англия днес ще прикове вниманието си към един класически сблъсък. Лондонските грандове Челси и Тотнъм излизат от 18:00 часа на "Уембли" в 54-ия финал в турнира за Купата на Лигата.

За важността на мача говори и изказването на мениджъра на „сините” Жозе Моуриньо. Специалния го окачестви като „най-важния” в своята кариера. Ако Челси спечели, португалецът ще вдигне първи трофей след завръщането си на „Стамфорд Бридж”. За „сините” двубоят се явява и като шанс за реванш след загубата на 1 януари 2015 г. с 3:5 за първенство. Това беше и първи успех за „шпорите” в сблъсъка от 2010 г. насам.

Тотнъм не е печелил трофей от 24 февруари 2008 година, когато във финала на същия турнир на надви именно Челси с 2:1 след продължения. Тогава Димитър Бербатов изравни от дузпа в средата на второто полувреме, а Джонатан Уутгейт вкара за крайното 2:1 в 99-ата минута.

Сега момчетата на Моуриньо ще са решени да вземат реванш. Те са в серия от шест срещи без поражение във всички турнири, докато Тотнъм не познава вкуса на успеха от четири опита. Португалецът има и сантименти към Купата на Лигата, защото първият му трофей изобщо като мениджър на Челси беше именно в този турнир (2005 г).

Кадрови проблеми Моу и Почетино нямат. За Челси аут от игра е само наказаният Неманя Матич. Очаква се най-голяма заплаха за „синята” защита да бъде новата голова сензация Хари Кейн (24 попадения от началото на сезона).

Съперниците са печелили трофея по 4 пъти. „Шпорите” са губили три финала, а „сините” – два. Първият официален мач помежду им е от декември 1909 г., когато Челси бие с 2:1. В директен спор за отличието лондончани са се изправяли един срещу друг само два пъти. Освен споменатият вече мач от 2008-а, това се е случвало и през 1966/67 за ФА Къп. Тогава отново печели Тотнъм с 2:1.
От вече споменатия финал през 2008 година в състава на Тотнъм е останал само защитникът Юнес Кабул, докато за Челси все още играят Петер Чех, Джон Тери, Джон Оби Микел и Дидие Дрогба.

Пътят до финала на Челси:
3 кръг Болтън (д) 2:1
4 кръг Шрозбъри (г) 2:1
1/4 финал Дарби Каунти (г) 3:1
1/2 финал Ливърпул 1:1, 1:0 след продължения

Пътят до финала на Тотнъм
3 кръг Нотингам (д) 3:1
4 кръг Брайтън (д) 2:0
1/4 финал Нюкасъл (д) 4:0
1/2 финал Шефилд Юнайтед 1:0, 2:2

Вероятни състави:
челси_1.jpg
 
Челси: Тибо Куртоа, Сесар Аспиликуета, Джон Тери, Гари Кейхил, Бранислав Иванович, Рамирес, Сеск Фабрегас, Оскар, Еден Азар, Вилиан, Диего Коста
Мениджър: Жозе Моуриньо



тотнъм_1.jpg
Тотнъм
: Уго Лорис, Кайл Уокър, Ян Вертонген, Ерик Дайър, Дани Роуз, Набил Бенталеб, Райън Мейсън, Анди Таунзенд, Кристиан Ериксен, Ерик Ламела, Хари Кейн
Мениджър: Маурисио Почетино