Двама неизвестни с качулки са запалили лифта в Банско, където този уикенд България домакинства на Световната купа по ски-алпийски дисциплини при жените. Маркетинг директорът на "Юлен" Иван Обрейков съобщи, че актът е заснет от камера. Той твърди, че подпалването е умишлено и призова полицията да работи, тъй като всички знаят кои са извършителите.

На мястото на пожара е била оставена бележка с надпис "Ще гориш!", както и обиден надпис, насочен към Цеко Минев - председателят на родната ски федерация, който се свързва и с концесията на Банско. Що се отнася до запалването на трансформатора, концесионерът "Юлен" го приема като акт, насочен срещу ски-зоната и желанието й за развитие.

"Около 3:30 часа тази нощ неизвестни лица с качулки запалиха трансформатора на лифта на писта "Чалин Валог". Камера ги е записала. Записът го предоставихме на полицията. Ясно е кои са, всички ги знаем. Знате кои са нашите врагове, така че полицията да работи", призова Иван Обрейков, разочарован от случилото се.

"Виждаме умисъл в това, че то беше подпалено по време на Световната купа, когато в Банско има журналисти от цял свят. Специално е целено да се направи сега, за да се забележи от всички", коментира Обрейков.

"Кои са враговете ни ли? Тези, които преди няколко дни заплашиха с блокада "Орлов мост" и които не спират да ни тероризират от години. Това е втора заплаха. През 2006 година дойде анонимен имейл, с които ни съобщиха, че под склоновете на връх Вихрен има заложени бомби. Тогава се наложи намесата на армейски части. Пак съвпадна с голямо състезание в Банско", припомни Обрейков.
 
"Има полиция. Крайно време е да свърши работа и да намери виновниците. Всичко е целено много отдавна и е целено да стане точно на Световната купа. Притесняваме се, защото от тях всичко може да се очаква да направят. Има повишено ниво на сигурност", увери Обрейков.

"След като трафопостът е запален цялото съоръжение е извън строя. Запалили са го много успешно. До него се стига много лесно с кола. Веднага са избягали. Съоръжението е извън строя и не може да работи, а имаме много клиенти", каза още Иван Обрейков.