Напусна ни габровската футболна легенда Руси Пенчев. Железният централен бранител, носил радост на хиляди габровци с изявите си за „Чардафон-Орловец“ в „А“ група, днес си отиде от този свят. В последните години Руси Пенчев беше в тежко физическо състояние, измъчван от болест. В негова подкрепа бяха организирани три благотворителни мача, пише sport-gabrovo.com. Първият беше през февруари 2012-та в зала „Орловец“ и тогава специално заради него в Габрово пристигнаха големите звезди на родния футбол Христо Стоичков и Наско Сираков. В последствие двубой в негова подкрепа се проведе и на стадион „Локомотив“ в Дряново, а миналата есен на терена с изкуствена трева в спортен комплекс „Христо Ботев“ за Руси играха ветераните на „Янтра“ (Габрово) и „Етър“ (Велико Търново). Този благотворителен мач беше организиран по повод 67-я рожден ден Пенчев и в него взеха участие други двама от четвъртите в света - Илиян Киряков и Бончо Генчев. За съжаление, болестта се оказа по-силна от Руси и пет месеца по-късно една от емблематичните фигури за габровския футбол си отиде.

Руси Пенчев е роден през 1947 година в София. Футболната си кариера е започнал в ЦСКА. Юноша е на "червените" и е преминал през всички гарнитури на "армейците", в които проявява сериозните си качества на централен бранител. Те го отвеждат и до националните отбори на България за юноши и младежи. С юношеския национален отбор записва и участие на Европейско първенство в Югославия. През 1966 година преминава в мъжкия състав на ЦСКА, в който си партнира с големи имена в българския футбол като Димитър Пенев, Димитър Якимов, Аспарух Никодимов, Борис Гаганелов, Иван Зафиров, Петър Жеков и др. Изпратен е да отбие военната си служба в "Черно море" (Варна) и с екипа на "моряците" изиграва 44 мача. През 1968-ма се връща в отбора на ЦСКА, с който става шампион на България и носител на националната купа. През есента на 1969-та участва и в 1/16 финалния двубой за купата на европейските шампиони срещу Ференцварош в Унгария. За ЦСКА Руси има изиграни 28 официални мача.

През 1970 г. преминава в новия член на "А" футболната ни група "Чардафон - Орловец" и в следващите осем години радва с изявите си габровските любители на футболната игра. Има близо 250 мача с екипа на представителния габровски отбор.