Преговорите между "Булсатком" и "Нова Броудкастинг Груп" за платения пакет Диема Екстра не бяха финализирани и днес. БЛИЦ вече съобщи, че двете страни са постигнали договорка, но в последния момент компанията, притежаваща правата за излъчването на мачовете от "А" група, измисли нова клауза, която е породила спор между преговарящите.

Вчера по обяд преговарящите се разбраха напълно. Оставаха само дребните детайли. Днес в 11 часа те седнаха уж за последен път на масата. Даже от "Булсатком" са предупредили служителите си да имат бойна готовност в ранния следобед да приемат заявките на желаещите да се абонират. 

Но когато шампанското трябваше да бъде отворено, тапата му бе силно притисната. И то не гръмна. Гръмна изненадващата пукнатина, появила се в последния момент на преговорите.

От сигурни източници разбрахме, че от "Нова" са поискали "Булсатком" да им плаща за всеки приемник, а не за абонат. Сателитният оператор има близо 800 хиляди абонати, като повече от половината са притежатели на два, някои дори на по три приемника. Ако тези, които са с два, например, ще трябва да плащат не 3,96 лева за пакета Диема Екстра, а 7,92 лева. За това настояват от "Нова". Дори ако абонатът иска да гледа мачовете само на единия телевизор в дома си, пак е задължен да плаща двойна такса, ако в договора му е вписано, че е притежател на два приемника.

"Булсатком" отказва да изпълни искането на "Нова", защитавайки интересите на абонатите си. Най-големият телевизионен оператор у нас не желае да прецаква абонатите си и категорично отказва новата прищевка на базираната в Швеция компания. Именно спорът за пустите пари бави официализирането на сделката и футболните запалянковци, които са към "Булсатком", няма да могат да гледат мачовете и този уикенд. По всичко личи, че от "Нова" искат да изстискат максимално сателитния оператор, притежаващ най-много абонати. На това условие обаче няма да се съгласи и зрителят, който има два приемника, но няма възможност да плаща 7,92 лева месечно за двата, а само 3,96 за единия.

Трябва да се отбележи, че такова условие не е поставяно на останалите оператори, които вече излъчват пакета Диема Екстра. Клиентите на "Близу", например, които имат два приемника в дома си, не са задължени да плащат и за двата, а могат само за единия.

БЛИЦ се опитва да следи и следи под лупа всичко, което се случва на преговорите. И публикува пълната истина! Фактите бяха такива - имаше устна договорка, а за днес бе обявено, че ще се подпише договорът. Но появилото се в последния момент условия не позволи подписите на двете страни да попаднат върху уж сигурния договор.

След днешните преговори "Булсатком" и "Нова Броудкастинг Груп" излязоха със съвместно съобщение, в което обаче не разкриват никакви подробности. Компаниите информират, че преговорите са били "много конструктивни". Ще ги подновят след празниците - 4 март (сряда).

"Булсатком" и "Нова Броудкастинг Груп" излязоха със съвместно съобщение:

"Преговорите между "Булсатком" и "Нова Броудкастинг Груп" днес бяха много конструктивни", съобщиха двете компании.

"Ръководствата на компаниите ще подновят разговорите, свързани с излъчването на Диема Спорт и Спортс Старс Трейс веднага след празничните дни. В момента, в който има окончателно решение, клиентите на "Булсатком" и зрителите на "Нова Броудкастинг Груп" ще бъдат уведомени", добавиха от "Булсатком" и "Нова Броудкастинг Груп".