Григор Димитров сдаде титлата си в Акапулко от миналата година безславно, отпадайки още във втория кръг на надпреварата "Abierto Mexicano TELCEL" с награден фонд 1 548 755 долара. Най-добрият български тенисист загуби от 169-ия в света Райън Харисън с 5:7, 6:4, 0:6 след близо 2 часа игра. Това е първи успех за американеца срещу Гришо в третия им сблъсък на корта. Българинът бе победил този съперник миналата година на два пъти - 7:6(1), 6:3, 6:2 по пътя си към 1/2-финалите на "Уимбълдън", а няколко месеца по-късно и с 6:2, 7:6(4), 6:2 на US Open. Сега обаче Гришо се провали тотално, губейки мача със сет на нула. Харисън започна от квалификациите и вече записа четири последователни победи, като успехът му над Димитров е първи в неговата кариера срещу тенисист от топ 10 в света.

ПЪРВИ СЕТ

Срещата започна с превъзходство на сервиращите, като първо Райън Харисън направи две грешки при свой начален удар, а след това Гришо допусна само една грешка на своя сервис. 169-ият в света и българинът спечелиха и следващите си две подавания, но при четвъртото американецът допусна двойна грешка на старта. Нова непредизвикана грешка от ракетата на Харисън доведе до първия брейкбол в мача и Григор Димитров моментално се възползва, за да поведе с 4:3. След това българинът спечели подаването си, въпреки че губеше с 15-30, и дръпна с 5:3.

Харисън обаче сложи край на серията от три поредни гейма за Димитров и намали на 5:4 при свое подаване, а след това и поведе с 40-0 при сервис на българина, за да го пробие за 5:5. Американецът отново спечели на свой сервис и поведе с 6:5, а Димитров трябваше да сервира за оставане в сета. Българинът обаче започна много слабо при своето подаване и губеше с 15-40, след което не успя да навакса и подари първия сет на Харисън, спечелил частта със 7:5.

ВТОРИ СЕТ
Гришо започна втората част с пробив и веднага го затвърди с пърз гейм на 15 при свое подаване за 2:0. Все пак Харисън намали на 2:1, а впоследствие двамата продължиха да печелят подаванията си.

До края на сета не се случи нищо изненадващо и този път българинът не допусна грешката от първия сет. Григор Димитров затвори втората част след безупречен гейм, спечелен на нула.

ТРЕТИ СЕТ
Григор Димитров спечели първите две разигравания в третата част, но допусна бързо изравняване. Страхотна къса топка осигури геймбол за Харисън, който спечели подаването си. Във втория гейм Гришо имаше предимство от 30-15, но направи двойна грешка, а след това и допусна пробив. Българинът бе неузнаваем и Харисън поведе с 3:0 след нов успешен свой сервис гейм.

Димитров продължи да разочарова с представянето си на корта и при следващото свое подаване, губейки с 15-40. Той обаче не успя да навакса изоставането си и след нов пробив Харисън поведе с 4:0 в тази част. Американецът спечели подаването си за 5:0, след което отново проби Гришо и затвори мача при 6:0 в последната част.