Освободеният треньор на Спартак 1918 (Варна) Иван Маринов-Масларя разкри скандални неща от кухнята на клуба. Изводът от тях вече е известен за тези, които следят какво се случва при "соколите" през последния месец и половина. А той е, че новите италиански собственици на клуба не са дошли в Спартак да правят футбол. Или по-точно новият шеф на УС на клуба с инициали П.Б. (Пиетро Белардели)

Колегите от "Варна Утре" публикуваха потресаващата изповед на Масларя:

"Имаше един филм с Невена Коканова - "Най-добрия човек, когото познавам". А аз пък искам да коментирам "Най-лошия човек, когото познавам". Това изявление не е заради закъснелите заплатите, които имам да получавам от Спартак. Не го правя и заради самия Спартак. Искам хората да разберат какво се случва в един български клуб. Приемете го, че си правя подарък за рождения ден, който празнувам във Варна днес (б.р. - вчера). Все някой, някога трябва да каже истината за случващото се в Спартак 1918. Това, което в момента става в този клуб, донякъде е отражение на действителността в българския футбол. Това е престъпление към футболистите, футболните хора и феновете на тази велика игра. Това чуждопоклонничество, което има в момента на "Коритото", само вреди на нашите юноши и млади таланти. Смея да твърдя, че те изобщо не са по-слаби от чужденците, които се натрапват в българския футбол.

Идва някакъв си чужденец в Спартак 1918, по неговите думи, за да спонсорира варненския клуб. Няма да му споменавам името, защото не заслужава. Човек, с който разговарям от 22 декември 2014 г. Досега този човек не е казал нито една истина, нито една! Мога да се закълна в това, което твърдя. Човек, който на първата седмица след тренировките, се опита да ми даде списък на отбора, който трябва да играе. Основен състав и резерви. Човекът, който се опита на 3-4 пъти да ми казва да не викам български футболисти в отбора, защото ще дойдат италиански национали. Само и само, за да си вземе негови футболисти от чужбина. Човек, който искаше да изгони най-добрия играч и капитан на отбора. Николай Чипев, който бе един от най-добрите играчи през есента, изобщо не ми позволиха да го поканя отново.

Човек, който остави неговите си футболисти гладни, за да не плати 300 лева. Визирам италианците, молдовците и румънците в тима. Всички те нямаха какво да ядат два дни. Такъв човек не трябва да бъде допуснат не в българския футбол, а в България. Да не говорим да му се дават шанс за нещо повече.

Та този човек не е платил една стотинка за футболния отбор. Накарал е италианските футболисти, да си вземат сами билети за идването до България, а след това обещал да им възстанови парите. Затова те са тук вече седмици наред и не си тръгват. Аз ги освободих веднъж. Новият треньор и той ги освобождава. Но те не си тръгват, защото си чакат обещаните пари от въпросния човек.

С идването си този човек трябваше обеща да осигури и кондиционен треньор. Първо беше италианец, после англичанин, но и до ден днешен такъв в клуба няма. От 22 декември досега шест пъти се назначава помощник-треньор, чакаме го още. За сметка на това ми бяха посочени две лица, с които трябва да работя. Единият - треньор на вратарите, който се определя и за вицепрезидент. Другият пък хем е главен мениджър, а в същото време е и личен мениджър на 14-те румънци и молдовци. В един момент моят помощник ми е началник, като вицепрезидент. Няма такава пародия. Това са аматьори във футболно отношение.

Та този човек се опита да ме освободи от клуба със смс. Опита се на някаква импровизирана пресконференция да заплаши Никола Радулович с думите: "Кажи нещо хубаво за мен, иначе ще те изгоня от отбора". Не е необходимо да коментирам защо напусна момчето. Този човек се опитва се да се обгражда с журналисти, които непрестанно лъже и манипулира. Такова животно, като това, няма в българския футбол. За толкова години съм виждал какви ли не неща, но такова чудо, като това, вярвайте ми няма. Този човек не трябва да бъде допускан до българския футбол, заявявам го най-отговорно.

Този човек пристигна във Варна с обещания за стабилизиране на клуба, за "А" група, за европейски турнири. Че той няма средства дори за витамини, бинтове и лейкопласт... Този човек" искаше да отлагам контролни срещи, защото няма средства, необходими за разходите по тях. Настоява официалните срещи на Спартак да се играят на изкуствения терен на „Локомотив“, който не е лицензиран. Само и само, за да има възможност да се заключи стадиона и да не се допускат зрители на срещите от първенството.

Искам да кажа на цяла България: Българските футболисти и треньори не заслужават такова унижение. Искам да подчертая, че тези неща не ги казвам заради моите две-три заплати, които имам да получавам. Не го правя заради Спартак, нито за Варна, правя го заради българския футбол. Хората, които по един или друг начин са свързани с тази велика игра, да не допускат тази грешка, която се направи в Спартак."