Силното представяне на Атлетико (Мадрид) не е някаква сензационна новина заради успехите на тима в последните години. В представянето на „дюшекчиите“ обаче прави впечатление един факт – умението да заменят един нападателен дует с вероятно по-силен.
 
Двойката Фалкао – Адриан беше наследена от Фалкао – Диего Коста. След продажбата на колумбиеца в Монако се оформи дует между Диего Коста и Давид Вия. През миналото лято Вия отиде в австралийския Мелбърн Сити, а Коста в Челси. Феновете се притесниха, тъй като в предишните сезони винаги се запазваше поне единия член на звездното нападателно дуо.
 
След изиграването на близо 2/3 от шампионата в Примера дивисион обаче се вижда, че притесненията на ултрасите са били напразни. Комбинацията между Марио Манджукич и Антоан Гризман се оказа по-добра от очакваното. Французинът до момента има 14 гола за първенство, а хърватинът – 12.
 
На „Висенте Калдерон“ дори коментират, че не са имали по-добър нападателен дует от шампионския сезон 1995/96, когато Любослав Пенев вкара 16 гола в първенството, а Кико добави 11. През същия този шампионат настоящият треньор на Атлетико Диего Симеоне се разписа 12 пъти за „червено-белите“.
 
Гризман е само на два гола от подобряването на личното си постижение за попадения в един сезон от Примера дивисион. През шампионат 2014/15 той вкара 16 пъти за Реал Сосиедад. Любопитното е, че 23-годишният французин не се беше разписал за Атлетико до 10-ия кръг, когато мушна два на Кордоба за успеха на тима си с 4:2. Така започна серията довела до 14 гола за 14 мача.
 
Антоан Гризман вече дели четвърто място в голмайсторската листа на Примера дивисион през този сезон с Карлос Бака от Севиля. Пред тях са само Кристиано Роналдо (29), Лионел Меси (26) и Неймар (17). Френският национал има като цяло 17 попадения през този сезон във всички турнири – 14 в Примера, две в Шампионската лига и едно в Кралската купа.
 
Ако Гризман не вкара за Атлетико, прави го Манджукич. Хърватинът е седми при голмайсторите със своите 12 попадения. Общата му сметка от началото на сезона е 20 гола, тъй като има пет в Шампионската лига, два в Кралската купа и един за Суперкупата на Испания. 28-годишният Манджукич вече е само на четири попадения от подобряването на личния си рекорд по резултатност в рамките на един сезон. През миналия шампионат той вкара 24 пъти за Байерн, а толкова голове имаше и през сезон 2008/09 за Динамо (Загреб).
 
Гризман и Манджукич са резултатни всеки за себе си, но двамата заедно са една от най-убийствените двойки през този сезон. Реализирали са 26 от 50-те гола на Атлетико от началото на шампионата. В 15 от досегашните 24 мача на тима се е разписал поне един от двамата нападатели. Французинът и хърватинът са вкарали толкова голове, колкото целият отбор на Малага от началото на сезона. Селта и Ейбар са реализирали по 25 попадения, Райо Валекано – 24, Алмерия – 22. Атлетик (Билбао) и Елче имат по 22, Хетафе и Депортиво – по 20, Леванте е вкарал 19, Кордоба - 18, а Гранада - 15.
 
Като цяло нападателният дует на Атлетико е четвърти при най-резултатните двойки в най-добрите първенства на Европа. Пред двете остриета на „дюшекчиите“ са само Меси (26) – Неймар (17) от Барселона, Кристиано Роналдо (29) – Карим Бензема (13) от Реал (Мадрид) и Александър Лаказет (22) и Набел Фекир (8) от Олимпик (Лион).
 
С общо 26 гола от началото на сезона Манджукич и Гризман имат толкова попадения, колкото Диего Коста (17) и Еден Азар (9) в Челси, Серхио Агуеро (17) и Давид Силва (9) в Манчестър Сити и Ариен Робен (16) и Роберт Левандовски (10) в Байерн. Двойката на Атлетико е по-добра от дуетите Робин ван Перси (10) – Уейн Рууни (8) в Манчестър Юнайтед, Хари Кейн (14) – Кристиан Ериксен (9) в Тотнъм и Гонсало Игуаин (12) – Хосе Кайехон (9) в Наполи.
 
ПАТРИСИЯ ГАСОН/ в. „АС“