Българската федерация по баскетбол затъва с всеки изминал ден. Всъщност, тя отдавна е затънала и подминала всичко, което може да бъде определено като дъно. Това със сигурност е най-непоследователната и абсурдна организация с най-големите интриганти. По-нагло и безочливо уволнение от това на Георги Младенов не съм виждал. Новината хвърли в шок и самия треньор, който разбра от медиите, че повече не е начело на националния ни отбор. Това е самата истина. Управителният съвет на това подобие на федерация се събра днес в Плевен и единодушно реши да прекрати договора на Младенов. Хубаво, не са доволни от резултатите, но това ли бе начинът, по който трябваше да стане всичко. Селекционерът бе дал доклада си за свършената работа още през есента с края на европейските квалификации. Т.е. още тогава федерацията е могла, ако е искала, да го уволни за незадоволителни резултати. Но го направи днес, когато Георги Младенов го няма. Тук е тънкият момент и заверата, която тихомълком му спретнаха от федерацията. Използвайки, че е в Италия, Глушков и компания му отсякоха главата.

Това не е мъжка постъпка. Не е мъжко да уволниш даден треньор без да му дадеш възможност поне да се защити. Дори осъденият има право на последна дума. Във федерацията по баскетбол обаче всичко е прогнило и отдавна няма морал. Отдавна едни хора дърпат конците зад кулисите и редят пъзела, както си поискат. Отдавна едни хора си го мерят помежду си и съсипват баскетбола. Както по криминален начин дадоха турнира за Купата на България на Плевен, така днес продължиха да се гаврят. Този път с една легенда, която не заслужаваше подобно отношение. Георги Младенов може да има кусури и сигурно има, може да не е най-добрият треньор на света, но заслужаваше уважение. Заслужаваше да застане очи в очи с тези, които му готвят бесилото и да говори. Пък после да му теглят ножа. Но тези хора са малки, страхуват се и правят всичко тайнствено и в тъмнината. Те се страхуват от разговора очи в очи, защото те отдавна нямат очи. Нямат очи за истината и честността.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

П.С. Има няколко човека, които се мислят за всеможещи и всесилни в българския баскетбол. Има обаче една приказка, че всеки майстор си намира майстора. Ще дойде и вашето време.