Много тънка е разликата между самочувствието и самозабравянето. Едно е да имаш успехи, да си горд с тях, да ги осъзнаваш. Да знаеш, че си постигнал нещо. Съвсем друго е да мислиш, че си единствен и неповторим само защото си го направил.

Да, за г-н Кирил Домусчиев става дума. Никой не може да отрече, че проектът му работи. Не може да се отрече, че вкара отбор в Шампионска лига, който постигна първата българска победа. Има много неща, които не могат да се отрекат. Но напоследък въпросният собственик на Лудогорец се самозабрави.

„ЦСКА и „Левски”, ако имат претенции, това не е за сумата, а претенциите им са как да се разпределят парите. Ако те определят като критерий гледаемост, аз ще съм най-доволен, защото по рейтингите на Нова тв Лудогорец е по-гледаем от ЦСКА и „Левски””, каза босът на разградчани.

Възможно е г-н Домусчиев да бърка мачовете с Реал (Мадрид), Ливърпул и Базел с тези с Марек, Хасково и Черно море. Но едва ли.

Истината е, че гледаните отбори в България са 4-5. И сред тях не е Лудогорец. Гледните са „Левски”, ЦСКА, „Ботев” (Пловдив), Локомотив (Пловдив) и Берое. Това са клубовете с най-голяма фенска маса, следователно се гледат най-много. Домусчиев явно си мисли, че двубоите на неговия отбор със „сини” и „червени” се наблюдават от зрителя заради Лудогорец. Не, гледат се заради софийските грандове.

И най-важното, което Домусчиев знае, но не прави - когато казваш нещо такова, трябва да го докажеш с факти. Най-лесно става по следния начин – вади се гледаемостта на мача на Лудогорец, „Левски” и ЦСКА с Марек или Хасково. Защото това е барометърът.

Дербитата ги гледат много хора, но колко са тези, които гледат такива срещи? Много сред „сини” и „червени”, но не и сред феновете на разградчани. Има и друго – феновете на „Левски” и ЦСКА наблюдават и мачовете на вечния съперник. Гледат ги с надежда съперникът да загуби, но ги гледат. А за мачовете на Лудогорец ги интересува единствено крайния резултат, който научават впоследствие.

Явно липсата на фенска маса продължава да бърка сериозно в раната на Домусчиев. Неведнъж от Лудогорец се оплакаха, че „играят добре, а феновете намаляват”. А така комплексите се трупат. И водят до изказвания, които са смешни и е жалко да излизат от устата на шеф, който е вкарал тима си в групите на Шампионска лига и го е направил шампион на България три пъти поред.

В цял свят парите от тв права се разпределят най-много за най-гледаните отбори. Пример – Атлетико (Мадрид) стана шампион на Испания, но получи по-малко от Реал (Мадрид) и Барселона. Защо ли? Заради въпросната гледаемост. Такива са законите, другото са празни приказки и откъсване от реалността.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ