Главният акционер в ЦСКА Александър Томов даде обширно интервю пред вестник „Труд”, в което говори по всички актуални теми около „червените” и родния клубен футбол.
 
- Може ли да е фатално за ЦСКА, ако ФИФА или български арбитри присъдят да се платят парите за странните трансфери, които определихте като източване на клуба по времето на „Титан"?
- Не, разбира се! Но ще е много неприятно и юридически погрешно. Въпросните сделки са с цел измама. Примерът с Юнес Бенжалюн е доказателство. Договор за три години, нито един изигран мач и раздяла по абсурден начин. Претенциите му са за всички заплати от договора - 600 000 евро. Така си изпатихме с Пакурар, на когото платихме над 250 000 евро за 5 мача. Има такива 12 безпрецедентни случая от периода 2010-2012 г. Няма как това да са случайности или грешки. Става дума за огромни адвокатски хонорари и агентски схеми в ущърб на ЦСКА.

- Случаят с Пакурар не е ли знак, че ЦСКА може да загуби и следващите дела?
- Затова молим прокуратурата и ФИФА за съдействие. Става дума за гигантски суми, разпределяни между частни лица с користна цел. Не мога да повярвам, че толкова много договори са сключвани просто поради глупост или хаос в управлението. Ще припомня случая с Гуидо ди Вани, който не е влизал в България, а мениджър показа договор за 400 000 евро. Оказа се, че подписът на играча е фалшифициран. Фалшиви документи има и в случаите с Бернардо Тенгариня и Антонио Нилсон. Затова сме завели дело и в Спортния арбитражен съд в Лозана.
 
- Какви са фалшификациите?
- Водят се дела и докато не свършат, не искам да разкривам нищо. ЦСКА върви към постепенно финансово изчистване. През 2015 година ще се концентрираме върху изплащането на сумите към НАП и паралелно на останалите задължения.
 
- Как ще се издължите?
- Както през 2014-а. Всички вече виждат, че работим прозрачно. Отнасяме се с уважение към всеки, на когото бившите собственици на клуба не са плащали
 
- Застрашен ли е лицензът на ЦСКА?
- Не е. Трябва да платим още определени неща. Нямаме неуправляем дълг. Ще се справим.
 
- „Левски" призна, че се нуждае от 1,7 милиона лева за лиценза. А ЦСКА?
- Значително по-малко. Поехме ЦСКА от състояние на фактически фалит. Имаме документи, които доказват заговор за изпращането на клуба във „В" група. Сега обаче сме първи и шест пъти поред победихме „Левски".
 
- Разпитвани ли са хора от ЦСКА от прокурори? Освен сигналите за източване казахте, че Марек е полегнал на Лудогорец. Което, ако е вярно, е престъпление.
- Прокурори поискаха документи, които предоставихме. Дано започне досъдебно производство. България е бедна, защото освен слабо управление има много хора, които трупат милиони за сметка на обществото. Ако това не спре, страната ще се срути. Що се отнася до Марек, аз коментирах само това, което видях на екрана.
 
- Има ли конфликт на интереси за тв правата на „А" група?
- Не е добре по принцип президент само на един клуб да контролира правата на всички. Така особено по-малките и бедни клубове стават зависими. Положението е заварено. Кирил Домусчиев пое ангажимент пред мен, че ще осигури феърплей. В бъдещи години системата трябва да бъде променена.
 
- Честен ли е шампионатът?
- Не винаги и не за всичко. Все още има проблеми със съдийството, неравноправно отношение. Важно е БФС да осигури честна битка, равноправие в предстоящите мачове, а не да се чувстваме ощетени, защото имаме три пъти повече картони, или защото има съдии, които служат на този или онзи.
 
- Кое е по-важно за ЦСКА - финансовото стабилизиране или титлата?
- Това са двете страни на един и същи медал. Ако ЦСКА е в равноправно положение за базите, няма да има финансови проблеми. Всички клубове са решили проблема, само срещу ЦСКА се прави дискриминация.
 
- Министър Красен Кралев твърди, че проблемът ще бъде решен...
- Благодарни сме, но го молим да се ускори решението. Иначе пак ще изпаднем в положението от предишното правителство. Тогава лично Пламен Орешарски се ангажира, че базите ще бъдат върнати. Не стана. Така е вече 20 години.
 
- През 2007 година купихте бразилеца Ней за 600 000 евро. Кога ЦСКА ще си позволи пак такъв трансфер?
- Този въпрос ще стане актуален още през лятото. ЦСКА ще се бори за влизане в групите на Шампионска лига или Лига Европа. Но и сегашните трансфери със свободни агенти са успешна политика. За година имаме три продажби за близо 4 милиона лева.
 
- Давате уклончиви отговори за генералния спонсор...
- Не са уклончиви. Имаме два спонсорски договора за между 200 и 400 хиляди лева. ЦСКА се нуждае от голям спонсор. Не можем да си позволим това да е на ниска цена. Клубът става по-скъп всеки ден. Нищожен брой български компании могат да си позволят да дадат над милион евро, затова търсим в чужбина. А и най-добрите спонсори ще се появят, когато излезем на европейската сцена.

- Ще има ли ЦСКА международни партньорства с клубове?
- В близки отношения съм с английски клубове. Сделката за Буш стана благодарение на тях. Обсъждаме бъдещи трансфери и в двете посоки. Готвим турнир за лятната подготовка. Тогава ще проличи това, което правим във времето. Всичко е успоредно - битката за титлата, излъскването на имиджа. Ако бяхме останали една година във втората шестица, никой нямаше да ни обърне внимание. Играем ли добре, вдигаме цената си. Проблемът е, че в България често мачовете са на кални ниви. Това съсипва нивото на футбола, изравнява силата на отборите. Когато клубовете са бедни, се поддават на изкушението да бъдат стимулирани. Случаят с Марек бе върхът. Лудогорец загуби морално от този мач.

- Какви са отношенията ви с Петър Манджуков и „Трейс Груп"?
- Нормални, делови, приятелски. Благодарен съм, че във важен момент помагат на ЦСКА. Тяхната помощ е от друг характер. „Лира Инвестмънт" и група хора около мен дават пари като крайна инвестиция. При тях помощта е и като заеми.
 
- Какво се случва с проекта на Стивън Ло и къде е ЦСКА в него?
- Заради една снимка на Стивън Ло с фланелка на ЦСКА бяха направени много спекулации. Истината е, че той никога не е казвал, че ще инвестира в клуба. Проектът му се развива по-бавно, отколкото се предполагаше. За да инвестира във футбол, една голяма компания първо трябва да има бизнес в България и печалба. Така беше с Прамод Митал.