Кот д’Ивоар се класира за финала на Купата на Африканските нации. "Слоновете" биха ДР Конго с 3:1 в първия полуфинал и в неделя излизат в директен сблъсък за трофея.

Кот д’Ивоар за последно триумфира в континенталната надпревара през 1992 г. Селекционерът Ерве Ренар пък през 2012 г. изведе Замбия до купата, като тогава победи именно настоящия си отбор на финала.

Мачът в Бата беше драматичен. Първо суперзвездата Яя Туре изведе „слоновете” напред с истински снаряд в мрежата в 21-ата минута. Само 120 секунди по-късно обаче Конго изравни от дузпа. Защитникът Байли игра с ръка в наказателното си поле и съдията неан Алиум от Камерун посочи "бялата точка". Нападателят на Динамо (Киев) Диуомерси Мбокани хладнокръвно вкара дузпата за 1:1.

Същият таран пропусна да направи обрата пълен след опасен удар с в 38-ата минута, избит с мъка от вратаря Гбоуо. Малко по-късно Серж Орие центрира меко, Жервиньо засече с глава, но бранителят Закуани изби с глава точно на голлинията и извади топката с помощта на напречната греда.

В 41-ата минута халфът на Кристъл Палас Яник Боласие сбърка елементарно в центъра, Бони му отне топката и веднага изведе Жервиньо вдясно. Нападателят на Рома с точно премерен шут простпреля Кидиаба за 2:.

Второто полувреме започна с една комична ситуация. Защитникът на Кот д’Ивоар Серж Орие не излезе на терена заедно със съотборниците си, а играта започна без него. Чак близо минута по-късно Орие се появи на терена сякаш нищо не се е случило.
Интригата свърши в 68-ата минута, когато същият този Орие засече с глава едно центриране от корнер, Кидиаба спаси удара му, но Вилфред Канон с коляно опъна мрежата отблизо за крайното 3:1.


Утре е вторият полуфинал между Гана и домакина Екваториална Гвинея.