Бастия се класира за финала за Купата на лигата във Франция. Корсиканците отстраниха в полуфинален сблъсък Монако като гост след 7:6 след дузпи, 0:0 в редовното време и продълженията.

Българският нападател Димитър Бербатов водеше атаката на домакините. Бившият ни национал беше подпомаган в офанзивен план от Жермен и Мартиал. В 22-ата минута нашата звезда можеше да открие резултата след пробив на Валер Жермен, но вратарят на гостите Алфонс Ареола спаси шута му. В 58-ата минута Митко изведе Моутиньо в удобна позиция. Халфът стреля покрай вратата.

Редовното време завърши 0:0 и се стигна до продължения. И в допълнителните 30 минути гол така и не падна. В 97-ата минута Бербатов беше заменен от Лейвин Курзава.

В лотарията на дузпите по-здрави излязоха нервите на гостите. Опитният Мартен Стекеленбург спаси две дузпи, но и това не се оказа достатъчно, за да се класират на финала монегаските. Първи сгреши Бернардо Силва от домакините. Нервите на младока не издържаха и той прати топката високо над вратата. Колегата му Стекеленбург обаче поправи грешката му и отрази изстрела на Жиле. Последваха точно изпълнение на Фабиньо за Монако – 2:1. Стекеленбург отново спаси дузпа – този път на Сио. После Курзава вкара за 3:1, точен беше и Модесто за 3:2.

Жоао Моутиньо можеше да донесе триумфа на Монако, но сбърка при петата дузпа, изпращайки топката в гредата. Фатален за домакините се оказа пропускът на Набил Дирар. Той уцели гредата. На бившия футболист на Монако Себастиан Скилачи се падна честта да спусне гилотината над Бербо и компания. Опитният защитник хладнокръвно преодоля Стекеленбург за крайното 7:6 и класира Бастия на финала.В спора за трофея тимът от остров Корсика ще се изправи в Париж срещу ПСЖ. Така ще се повтори финалът отпреди 20 години, когато парижани печелят с 2:0.

При дузпите:
1:0 Мартиал
1:1 Будебуз
1:1 Бернардо Силва – над вратата
1:1 Жиле - Стекеленбург спасява
2:1 Фабиньо
2:1 Сио - Стекеленбург спасява
3:1 Курзава
3:2 Модесто
3:2 Моутиньо – греда
3:3 Палмиери
4:3 Тулалан
4:4 Маранж
5:4 Траоре
5:5 Онжанда
6:5 Елдерсон
6:6 Сиони
6:6 Дирар - греда
6:7 Скилачи

Ако бяха спечелили, монегаските щяха за първи път от 2010 г. да играят за трофей в домашен турнир. Преди 5 години те паднаха от ПСЖ с 0:1 на финала за Купата на Франция. Домакините бяха в серия от три поредни победи над Бастия, но отстъпиха точно в най-важния момент.

Победителят от сблъсъка сега ще срещне в спор за купата ПСЖ. Столичани биха Лил с 1:0 в другия полуфинал и сега ще защитават трофея си от миналия сезон.

Монако: 16.Стекеленбург, 6. Карвальо, 21. Ечиеле, 2.Фабиньо, 13.Уолъс (28 - 7. Дирар), 28.Тулалан, 8.Жоао Моутиньо, 15. Бернардо Силва, 18. Жермен (53 - 25. Траоре), 23. Мартиал, 9.ДИМИТЪР БЕРБАТОВ (97 - 3. Курзава)

Бастия: Ареола, Диаките (75-Сиони), Скилачи, Модесто, Маранж, Каюзак (99-Ромарик), Жиле, Даник (67-Онженда), Будебуз, Палмиери, Сио