През изминалата седмица бе проведено заседание на Управителния съвет на "Левски". След него представители на УС дадоха пресконференция, а днес тръст "Синя България" изкарва всички решения. Преди няколко дни Иво Тонев призна, че е притеснен за лиценза заради дълговете на клуба в размер на 1,7 милиона лева. Тръст "Синя България" обаче категорично констатира: "Във връзка с въпроса за получаването на лиценз за европейските турнири и получената информация по време на УС на Левски, Тръст „Синя България” констатира, че към днешна дата "Левски" не е в позиция да получи такъв заради изтеклите срокове на плащания преди сегашния управителен съвет на клуба да започне работа. Едновременно с това обаче съществува възможност лиценз да бъде взет, ако до 31 март 2015 г. бъдат предприети поредица от стъпки, свързани с погасяването на стари задължения. Тръст „Синя България” ще положи всички необходими усилия да съдейства това да се случи."

Ето решенията на Управителния съвет:

На състоялия се УС на Левски на 27 и 29 януари 2015 г. бяха взети серия от важни решения. Предоставяме информация за тях и позицията на Тръст „Синя България” в заседанията.

1. Беше приета рамка на проектобюджет на ПФК Левски за първата половина на 2015 г. В него са предвидени разходи от 4.4 млн. лева и приходи от 1.4 млн. лева. Има и неописани в рамката задължения от 1.7 млн. лева, свързани с възможността за получаване на лиценз за европейските турнири. Тези задължения трябва да бъдат погасени до 31 март 2015 г. Тръст „Синя България” предложи бюджетът на Левски да не бъде приеман в този вид заради заложения в него дефицит, но едновременно с това приема, че това е рамката, по която трябва да бъдат предприети действия за оздравяването на ПФК Левски.

2. Бяха проведени консултации с акционера Тодор Батков, представляващ мажоритарния пакет акции в клуба. В тях беше изразена общата позиция с Националния клуб на привържениците на Левски, а именно, че акционерите трябва да поемат пълен или частичен ангажимент за попълването на дефицита в бюджета. След поетия от г-н Батков частичен ангажимент, Тръст „Синя България” и НКП настояха г-н Батков да предприеме стъпки, с които да осигури възможността за влизането в клуба на нови акционери при изгодни за ПФК Левски условия, както и привлекателни такива за самите бъдещи акционери. Предложението беше прието от г-н Батков.

3. Беше поставен въпросът за частична автономия на бюджета на детско-юношеската школа на клуба. Общото изискване на Тръст „Синя България” и НКП е приходите от детско-юношеската школа да бъдат използвани само и единствено за разходи в рамките на школата. Беше решено разглеждането на въпроса да се отложи за след 31 март 2015 г., когато има яснота около основния приоритет – лицензът за европейски турнири.

4. Беше решено да се създадат комисии от експерти към УС на Левски: юридическа, финансова, спортно-техническа, детско-юношески футбол и бизнес комисия. Тези комисии ще работят върху изработването на експертни решения по различни проблеми, които да бъдат представяни на УС на Левски. Тръст „Синя България” има готовност негови експерти да участват във всяка една от тези комисии.

5. Беше възложено на НКП да подготви концепция за превръщането на домакинските мачове на ПФК Левски в още по-привлекателно събитие за привържениците на клуба още от първия двубой от пролетния полусезон срещу Хасково. В тази връзка Тръст „Синя България” приема увеличението на цените на билетите за домакинските мачове на Левски като единствено възможно решение с оглед на тежката ситуация в клуба.

6. Беше решено да бъде отправена покана към Славия за мач, с който да бъде отбелязана стогодишнината на най-старото българско дерби. В тази връзка Тръст „Синя България” изрази мнение, че организирането и провеждането на подобни събития е един от начините за събиране на необходимите за попълване на дефицита в бюджета средства. Тръст „Синя България” и НКП имат готовност да започнат работа по организиране на чествания на 50-годишнината от участията на Левски в европейските турнири, както и на мачове срещу чуждестранни съперници, съпроводени с бизнес форуми за левскарската общност.