Група протестиращи с фланелки с надпис „Отворена Австралия или бежанци” прекъснаха финала на първия за годината турнир от Големия шлем по тенис. По време на битката за титлата между Новак Джокович и Анди Мъри в Мелбърн трима души опитаха да нахлуят на игрището. Охраната на надпревара си свърши бързо работата и ги изведе от съоръжението.

Хората, които опитаха да нахлуят, са подкрепяли стачкуващите бежанци на остров Манус. На него е изграден център за бежанци, които обаче започнаха гладна стачка срещу мизерните условия. Над 700 души гладуваха две седмици и изхвърляха храната, която им бе пращана от Австралия. 14 от тях бяха прибрани в ареста, а почти половината са получили медицинска помощ след дните на глад.

Австралийското правителство предупреди всички, че ако не се успокоят и не изпълняват каквото им бъде наредено, ще загубят статута си на бежанци.

Простестите са продиктувани и от изказване на министър-председателя на Папуа Нова Гвинея Питър О'Нийл, който обяви преди два дни, че голяма част от бежанците в местните лагери ще бъдат върнати по родните си места.
 
"Те са икономически емигранти, а не политически бежанци. Не можем да им позволим да останат в нашата страна, защото ще бъдат подложени на враждебно отношение от страна на местните жители.", заяви Питър О'Нийл.

Остров Манус е част от Папуа Нова Гвинея, но е под административното управление на Австралия.