Новак Джокович е новият шампион на „Аустрелиън Оупън”! Лидерът в световната ранглиста спечели финала в Мелбърн срещу Анди Мъри със 7:6(5), 6:7(4), 6:3, 6:0. Битката бе епична и продължи почти 4 часа. Само първите два сета бяха с общо време 2:35 минути.

С успеха Новак Джокович стана първия тенисист с пет титли от Откритото първенство на Австралия от началото на Оупън ерата (от 1969 година насам). Сърбинът триумфира тук и през 2008, 2011, 2012 и 2013 година. Ноле изостава единствено само с една купа от шестте на Рой Емерсън, но легендарният австралиец е постигнал това преди 1968 година и преди Оупън ерата. С по 4 трофея са Андре Агаси (1995, 2000, 2001, 2003) и Роджър Федерер (2004, 2006, 2007, 2010).

Анди Мъри се противопостави максимално на своя опонент през първите два сета, които завършваха с тайбрек. Британецът дори дръпна в третия с пробив и 2:0, но оттам нататък на Джокович бе безапелационен.

27-годишният Джокович си заработи 3 100 000 австралийски долара и 2000 точки за световната ранглиста. За Мъри утешението от загубения финал е 1 550 000 долара и 1200 точки.

wwwww.jpg

Новак Джокович - Анди Мъри 7:6(5), 6:7(4), 6:3, 6:0

Първи сет
Джокович започна отлично двубоя, взе подаването си лесно, след което бе близо и до пробив. Мъри обаче издържа и изравни резултата. Британецът дори достигна до три възможности за пробив при последвалия сервис на сърбина, но не успя да се възползва от тях.

Успехът в трудния сервис гейм даде криле на Ноле, който успя да пробие своя съперник и да поведе с 3:1. Двамата тенисисти си размениха набързо по един успешен гейм при свои подавания и резултатът стана 4:2 в полза на световния номер 1. Сърбинът обаче прати най важното разиграване на топката в мрежата в следващия гейм и Мъри върна пробива – 4:3.

Последваха нови два брейка. Първо Джокович спечели подаването на британеца, който обаче веднага си го върна и резултатът стана 5:4. Анди най-после взе своето като застана на сервис и изравни 5:5. С бърз гейм на 15 Джокович отново излезе напред – 6:5. Мъри също стигна до успех при подаването си и се стигна до тайбрек. В него британецът започна по-добре, но в крайна сметка загуби с 5:7 и изостана.

Untitled_1.jpg


Втори сет
Тази част започна отлично за Мъри, който успя да спечели подаването си, след което и да пробие това на Джокович. Сърбинът обаче нямаше никакво намерение да дава лесно сета, а дори напротив. Световният номер 1 бе безмилостен в следващите четири гейма. Джокович направи два поредни пробива и бе близо до повеждане с 2:0 сета.

Последва обаче нов обрат. Анди Мъри спечели двата си сервиса, а освен това успя да достигне до пробив, което го изведе напред в резултата с 5:4. До тайбрека двамата спечелиха подаванията си. В него Мъри показа, че няма никакво намерение да се предава и след 7:4 в своя полза, изравни резултата в сетовете – 1-1!

222.jpg

Трети сет
Началото повтори изминалия сет, като отново Мъри поведе с 2:0. Шотландецът успя да пробие подаването на Джокович, след което спечели и втория гейм. Ноле обаче взе следващия гейм на 0, след което се възползва от двойна грешка на Мъри, за да се стигне до пробив и изравняване – 2:2.

От тук до края на сета Мъри успя да спечели само веднъж гейм и то при свой сервис. Лидерът в световната ранглиста направи няколко фантастични удара, което допълнително обезкуражи съперника му. Джокович затвори сета с гейм на 15 и е все по-близо до титлата.

rggr.jpg

Четвърти сет

Тази последна част се превърна в монолог на най-добрият тенисист в света в момента. Сърбинът се възползва от срива в играта и психиката на Мъри само за 29 минути приключи сета и мача. Ноле не даде дори гейм на своя опонент и вдигна своя пети трофей от Австралия.

wwwwe3.jpg