Домакинът Екваториална Гвинея се класира за първи път в историята на 1/2-финал в турнира за Купата на африканските нации, след като поднесе изненадата на 1/4-финалите и елиминира Тунис с 2:1 след продължения. В редовното време срещата завърши при резултат 1:1.

Нападателят на Лудогорец Юнес Хамза изгледа мача от резервната скамейка на тунизийците, които поведоха чрез Ахмед Акайши (70), реализирал третия си гол на турнира след асистенция на Матлутхи. В последните секунди от редовното време обаче домакините получиха правото да изпълнят 11-метров наказателен удар и Хавиер Балбоа (90+3 – дузпа) реализира хладнокръвно от бялата точка, пращайки мача в продължения.

В първото от двете продължения отново Хавиер Балбоа (102) бе в прегръдките на своите съотборници след страхотно изпълнен пряк свободен удар и гол за пълния обрат – 2:1. До края на продълженията "орлите от Картаген" опитаха да стигнат до втори гол и дузпи, но усилията им не дадоха резултат.

Така Екваториална Гвинея се класира за първи път в историята на 1/2-финал в този турнир, а Тунис отпада за четвърти път във фазата на 1/4-финалите, след като спечели надпреварата през 2004 година.