За първи път в историята отбор, който географски не принадлежи към Азия стана футболен шампион на континента. Австралия, която от 2005 г. се състезава в Азиатската футболна конфедерация, спечели Купата на Азия. „Кенгурата“ победиха Южна Корея с 2:1 след продължения на финала в Сидни.
 
Масимо Луонго даде аванс на австралийците в 45-ата минута, след като се разписа с удар от границата на наказателното поле. Корейците упражниха натиск през втората част в опит да стигнат до изравнително попадение и бяха възнаградени в добавеното време. Сон Хьон Мин нахлу в наказателното поле и стреля в близкия долен десен ъгъл на вратаря Матю Райън и прати мача в продължения. Това беше гол № 100 за Южна Корея в мачове от Купата на Азия.
 
В добавеното време на първото продължение Джеймс Троизи вкара победния гол за Австралия. Томи Юрич се справи с двама противници на аутлинията, проби в наказателното поле отдясно и центрира ниско. Вратарят Ким Джин Хьон изби, но топката попадна в краката на Троизи, който без проблем стреля точно в празната врата.
 
Така при третото си участие в Купата на Азия Австралия спечели трофея. Преди четири години в Катар „кенгурата“ отстъпиха на Япония с 0:1 след продължения на финала, но сега постигнаха целта си в първенството, на което бяха домакин. През 2007 г. австралийците също не успяха да преодолеят Япония – загуба след дузпи на 1/4-финалите.

Южна Корея - Австралия 0:1 (Масимо Луонго 45)


Южна Корея - Австралия 1:1 (Сон Хьон Мин 90+1)


Южна Корея - Австралия 1:2 (Джеймс Троизи 105+1)