Франция – Катар е финалът на Световното първенство по хандбал за мъже в Доха (Катар). „Петлите“ детронираха световния шампион Испания в драматичен полуфинал след 26:22. По-рано през деня Катар победи Полша с 31:29 в другата полуфинална битка.

В герой на мача в зала „Лусайл“ се превърна вратарят на французите Тиери Омейер, който отчая с отличните си намеси испанците. За успеха помогна и здравата и действаща в перфектен синхрон защита, изградена пред стража.

Тимът на Франция водеше в резултата почти през цялата среща. Малко след почивката няколко неуспишни атаки на „петлите“ едва не доведоха до изравняване. Разликата беше намалена до 19:18 за Никола Карабатич и компания. Решителният миг в сблъсъка дойде в началото на второто полувреме. Тогава Франция в продължение на повече от 5 минути не допусна нито един гол. Последваха нови важни попадения на Сорхаиндо (общо 5 в мача) и Гуигу и Нарцизе (4) французите дръпнаха с 24:21 и не допуснаха срив до края. Най-резултатни от Ла фурия бяха героят от четвъртфинала с Дания – Хуан Канелас (5) и Угалде (5).

Финалният сблъсък за световната титла е в неделя. В мач за третото място ще спорят Полша и Испания.

Милен Димитров, специален пратеник на БЛИЦ в Катар