Световната номер едно при жените Серина Уилямс спечели за рекорден шести път Откритото първенство на Австралия. За 19-ата си титла от турнири от Големия шлем 33-годишната американка победи №2 при дамите Мария Шарапова след 6:3, 7:6(5). По този начин тя продължава да преследва лидерката по този показател - Щефи Граф с 22.

Интересен факт е, че доминацията на Серина над 27-годишната Маша продължава с пълна сила. Рускинята допусна 16-а поредна загуба от нея и общо 17-ата в 19-те мача помежду им досега. За успеха днес Уилямс пласира 18 аса срещу 5, като последният от тях сложи край на мача.

Серина си тръгва от Мелбърн с чек за 3,1 милиона австралийски долара, както и 2000 точки за ранглистата на WTA. Паричната награда за Шарапова пък е 1 550 000 и 1300 точки.

СЕРИНА УИЛЯМС - МАРИЯ ШАРАПОВА 6:3, 7:6(5)

ПЪРВИ СЕТ
Двубоят започна с пробив в полза на Уилямс, която го затвърди, за да поведе с 2:0. При 3:2 за Серина и 30:30 в шестия гейм мачът бе прекъснат заради дъжд. Незнайно защо организаторите не бяха затворили подвижния покрив, въпреки че прогнозите за времето бяха именно за това. Десетина минути бяха нужни за вземане на необходимите мерки, в това число и подсушаване на корта с кърпи. След подновяването Шарапова продължи с прибързаните си действия и допусна нов пробив за 2:5. Тя обаче успя да го върне, което обаче не доведе до драма в първия сет, защото не защити подаването си веднага след това и загуби с 3:6.

ВТОРИ СЕТ
Втората част започна ударно - с гейм на нула за Серина. Шарапова обаче изравни, но американката отново не даде точка при своето подаване за 2:1. Двете продължаваха да печелят подаванията си, но видимо по-добрата на корта бе американката. Сервисите на Уилямс бяха убийствени, показателно за което бе седмият гейм. След 0:30 тя се върна в двубоя с три поредни аса. Шарапова обаче на два пъти имаше предимство в дюса и само грешка на Серина биха и позволили да поведе за първи път в срещата. Нещо, което не се случи - 4:3 за Серина Уилямс. Маша обаче отвърна със сериозна стабилност от начален удар, което заслужено и позволи да изравни - 4:4. Същото за пореден път в двубоя демонстрира и американката за 5:4. В решителния десети гейм Мария Шарапова показа воля и здрави нерви, което с точните й отигравания й позволиха за пореден път да изравни, въпреки че световната номер 1 бе на точка от спечелване на мача. Силният сервис на Серина Уилямс се показа в точния момент, след като при 6:5 в тайбрека 18-ият ас сложи точка на спора.