Новак Джокович се класира за финала на Аустрелиън Оупън. На полуфинала сърбинът победи миналогодишния шампион Станислас Вавринка с 3:2 сета (7:6 (1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0). Двубоят продължи точно три часа и половина. Вавринка напусна кортовете в Мелбърн след 12 поредни победи, а това бе 23-ти успех в петсетов мач за Ноле. На финала, който ще бъде в неделя сутринта, Джокович ще се изправи срещу Анди Мъри, който на осминафиналите отстрани Григор Димитров. Така Аустрелиън Оупън ще има нов шампион, след като Станислас Вавринка бе детрониран. Двамата се срещнаха миналата година, когато на четвъртфинал швейцарецът елиминира Джокович.

В първия сет двамата си размениха по един пробив и стигнаха до равенство и тайбрек. В него Джокович беше безкомпромисен и победи със 7:1 точки, за да поведе с 1:0 сета. Във втория сет бе нужен само един пробив в полза на Вавринка - за 4:2, който бе затвърден за 5:2 гейма. След това швейцарецът без проблеми затвори сета при 6:3.

В третата част Новак направи ранен пробив, затвърди го и поведе с 3:0. Преднината му обаче бе заличена бързо, Станислас Вавринка върна пробива и го затвърди за 3:3. При 5:4 за Вавринка - Джокович, успя да го пробие и затвори сета с 6:4. В четвъртата част Ноле отново проби рано и поведе с 2:0. Вавринка обаче отново върна пробива. При резултат 3:3 в четвъртия сет швейцарецът проби за 4:3 и затвърди за 5:3. Вавринка спечели без проблеми четвъртия гейм с 6:4.

В последния пети сет трябваше да има битка, но Джокович показа световна класа и се саморазправи за 6:0.